Ma 2018. december 10, hétfõ Judit napja van.
Ezen a napon történt:

Római Katolikus Plébánia

A bátaszéki templom jubileuma

Bátaszék plébániáját 300 éve alapították, templomát pedig 115 éve szentelték fel

Kettős jubileumot ünnepeltek a bátaszéki hívek október 4-én.
Bátaszék középkori eredetű temploma a 18. század elején készült egyházlátogatási jegyzőkönyvek tanúsága szerint a török kiűzése után romokban hevert. 1718-ban a középkori ciszterci templom szentélyét helyreállították, így jött létre a település plébániája. Új templomot azonban csak a huszadik század elején kaphatott a közösség, amikor a monostortemplom már annyira rossz állapotban volt, hogy nem lehetett tovább várni az építkezéssel. A Nagyboldogasszony tiszteletére szentelt plébániatemplom 1903-ra készült el, és a Pécsi Egyházmegye egyik legnagyobb temploma lett.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A jubileumi ünnep október 4-én 17 órakor kezdődött. Udvardy György pécsi megyéspüspök a bátaszéki és környékbeli hívekkel közösen szentségimádást tartott, amelyet a papi hivatásokért ajánlottak fel.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A 18 órakor kezdődő szentmise homíliájában a főpásztor a hetvenkét tanítvány kiválasztásának evangéliumi részletét emelte ki. Mint mondta, Jézus a Fiú lelkületével indította útnak a kiválasztottakat, aki az Istent Atyaként ismeri és tanúbizonyságot tesz jóságáról. Mindemellett a küldő szóban: „Úgy küldelek titeket, mint bárányokat a farkasok közé” (Mt 10,16) benne van Jézus egész személyisége. Egyenesen beszél, nem titkolja, mivel jár az ő követése, és arra kéri a tanítványokat, hogy eszköztelenül induljanak útnak, a küldő szó erejében bízzanak. Isten országának hirdetését bízza rájuk, de emlékezteti őket, hogy mindezt békességben tegyék.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Isten békességének átadása mellett Jézus arra is buzdítja tanítványait, hogy ne kérjenek, ne követeljenek, elégedjenek meg azzal az étellel, amit eléjük raknak. „Ez nem pusztán azt jelenti, hogy legyenek szerények. Azt jelenti: osztozzatok azok sorsában, akikhez betértek, azok örömében-bánatában, javaikban, akikkel találkoztok. Ez megadja a szabadságot is az embernek. Nem ragaszkodom, hanem elfogadom, amit az Úr testvéreimben nekem társul ad” – fogalmazott Udvardy György.
 
 
Az evangelizáció során egyértelműségre is szükség van. Arra, hogy világos legyen, a tanítványokon keresztül Isten akar belépni az ember életébe, és aki őket nem fogadja be, a jó hírt nem fogadja be. „Erre az evangéliumi radikalitásra a mi életünkben is szükség van. Ne legyen összemosva az igen és a nem, a jó és a rossz. Legyen egyértelmű, hogy Krisztus tanítása az, ami éltet” – mondta a főpásztor.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A megyéspüspök homíliája végén hálát adott azért, hogy 18. századi elődje úgy ítélte jónak, hogy itt saját közösséget hozzon létre, és „elküldte az ő küldöttét, hogy az ő nevében, őhelyette, Krisztus küldetésében részesedve hirdesse az evangéliumot”.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kürtösi Krisztián bátaszéki plébános elmondta, az ő célja is ezzel a lelkülettel végezni a szolgálatot, támogató jelenlétével osztozik a hívek örömében, bánatában. A plébánián ifjúsági csoport, Szent Mónika-közösség, kórus is működik. A házas csoport huszonnégy tagja havonta találkozik, ahogy havonta egyszer tartanak bibliaórát is a plébánián, tavaly óta pedig a felnőtt megtérőket is várják a katekumenátusra, ahol idén tizenkét felnőtt készül a beavató szentségek vételére.
 
forrás: Pécsi Egyházmegye
 
Dokumentum:
Datum indul: 2018-10-09
Datum vege:
Kiemeles: 0