Ma 2018. december 10, hétfõ Judit napja van.
Ezen a napon történt:

Napi ötlet - környezettudatosság

Kávéfőzés zöldebben

Az aktuális trendet követve egyre többen cserélik le korábbi, hagyományos kávéfőzőjüket kapszulás gépekre

Habár ezeknek a használata rendkívül egyszerű és kényelmes, a kapszulákból rengeteg hulladék keletkezik, mellyel a fő probléma, hogy nem - vagy csak nagyon kis mértékben - újrahasznosítható. Ezért válasszunk a kevesebb hulladékkal járó, vagy hulladékmentes kávéfőzési módszerek közül!
 
Összegyűjtöttük azokat az alternatívákat, melyekkel jó kávét lehet főzni és közben nem szennyezik a környzetet sem.
 
 
1. A jól ismert „kotyogós”
 
A mindenki számára ismerős, alumíniumból készült kotyogó az egyik legnépszerűbb kávéfőző típus, hiszen használata nagyon egyszerű. A nagyobb nyomású vízgőznek köszönhetően aromában és koffeintartalomban viszonylag erős kávé főzhető vele.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2.Török kávé
 
A legrégibb kávékészítési módszer, melynek során a pörkölt kávét többször meg kell darálni, míg megfelelő finomságú nem lesz. Hagyományosan egy hosszú nyelű sárgaréz edényben (dzsezva) cukorral együtt főzik, minden csésze vízhez egy teáskanál őrölt kávét adnak, és kanállal kavargatva felfőzik. Mielőtt a kávé kiforrna, leveszik a tűzről, majd még egyszer felforralják, végül csészékbe öntik. Ezzel a módszerrel erős ízű kávét kapunk.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Chemex
 
Ezt a laboratóriumi lombikra emlékeztető kávékészítő eszközt 1941-ben fejlesztette ki egy német vegyészmérnök, Dr. Peter Schlumbohm. Az elegáns, homokóra formájú, hőálló boroszilikát üvegből készült, csepegtetős kávékészítő eszközön egy fa gallér található. A hozzá való, komposztálható papírfilter kicsit vastagabb a más, filteres csepegtetős eszközöknél megszokottaknál, az így készült kávé lágy, minden kesernyés íztől mentes lesz. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4. Papírszűrő helyett fémszűrő
 
Habár a papírszűrő komposztálható, a rendszeres kávéfogyasztóknak mégis kifizetődőbb beruházni egy jó minőségű, rozsdamentes fém szűrőre. Hosszútávon költséghatékonyabb, környezetkímélőbb és takarékosabb megoldás, mint a papír változat.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5. Aeropress
 
Egyszerűen és gyorsan készíthetjük el kávénkat az Aeropress segítségével. Ez valójában egy szimpla műanyag henger, melyet egy papír filterrel kombinálva kell használni. Fontos tudni, hogy nem lesz belőle espresso típusú kávé, és sokat kell kísérletezni, hogy megtaláljuk azt a kávét, ami ízre és őrlésre a számunkra legjobbat nyújtja. Frissen őrölt kávéval a legfinomabb, a hozzávaló papírszűrő pedig elmosható és többször felhasználható.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
6. French press, vagyis dugattyús kávéfőző
 
A french press használata nagyon egyszerű, sem áramra, sem filterpapírra nincs hozzá szükség, ráadásul gyorsan megtisztítható. Mivel a french press szűrője a filterpapírral ellentétben nem szűri ki a kávéolajokat, az így készült kávé teljes íze megmarad. Annak érdekében, hogy a kávé minden értékes alkotóeleme egyenletesen kioldódhasson, fontos, hogy durvára őrölt kávét használjunk. Az ideális őrlési fokozatot akkor értük el, ha a por állaga a durva tengeri sóra hasonlít.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
forrás: humusz.hu
Dokumentum:
Datum indul: 2018-10-09
Datum vege:
Kiemeles: 0