Ma 2018. november 18, vasárnap Jenõ napja van.
Ezen a napon történt:

Bátaszéki Települési Értéktár

Értékeink - Szániel Imre: A világ közepe

Egyedülálló novelláskötet, mely Bátaszék és környéke helytörténetét mutatja be.


"Ma, amikor a gyermekeinket arra neveljük, hogy legyenek világpolgárok, beszéljenek minél több nyelvet, és tudjanak beintegrálódni bármelyik ország lakói közé, ha külföldön vállanak munkát, megrendítő olvasmány A világ közepe című kötet.

 
A címadó novellának utolsó sorait már könnyes szemmel olvasva arra gondoltam, hogy lehet ilyen megindító szeretettel írni a múlt század első felének Bátaszékről, a kicsi faluról, és annak szorgalmas, egymás mellett élő, de szinte együtt lélegző sokszínű népről, magyarokról, székelyekről, svábokról.
 
A szülőföld, a szülőfalu fogalma a novellák elolvasása után más dimenzióba került: már értem, honnan ered édesapám hihetetlen kitartása, küzdeni tudása, embersége. Már tudom, mitől és hogyan keményedett meg az a bizonyos gerinc, miből és kikből táplálkozott a kikezdhetetlen tisztesség, miért maradt a bejárt szakmai életút és elismerések ellenére is egyszerű, szerény ember.
 
A kötet minden novellájában, meséjébe beleszövődik Bátaszék és környéke lakóinak mindennapi élete, a régi utcák, épületek, mesterségek egyedülálló hangulata, az apró történések nagy eseménnyé válása.
 
Mert Bátaszék igenis a világ közepe annak, aki szerette annak minden zugát, minden szegletét, és még ma 85 évesen is rámutatva egy-egy régi házra, felidézve annak egykori lakóit, soha el nem múló hálát érez szülőföldje iránt azért, hogy innen indulhatott."
 
Szeged, 2012. március
 
Szániel Ágnes

 

Dokumentum:
Datum indul: 2018-06-30
Datum vege:
Kiemeles: 0