Ma 2018. november 17, szombat Hortenzia, Gergõ napja van.
Ezen a napon történt:

JELES BÁTASZÉKIEK

Engler Lajos - a szerb kosárlabda híressége

A Bátaszéken született, híres kosárlabdázót ugyan a sors 3 éves korától Nagybecskerekhez kötötte, de életútja példa lehet a bátaszéki fiatalság számára a kultúra és sport területén is.

Az Engler család 1756-1948 között élt Bátaszéken, az édesapa, Engler Bálint építőmester volt. Az 1930-ban átadott iskola régi bejáratánál szerepel is a neve az emléktáblán. 
Engler Lajos 1928.06.20-án született Bátaszéken. Amikor édesapja 1932-ben elhunyt, édesanyja, Láng Katalin, aki nagybecskereki volt, két gyermekével hazaköltözött. Lajos húga, Engler Katalin is Bátaszéken született még, aki ma Délvidéken ismert írónak számít, gyermekkönyveket ír.
 
 
Engler Lajos Nagybecskereken kezdett kosárlabdázni, amely klub a jugoszláv kosárlabdasport úttörője volt. Felnőtt kosárlabdzó játékos pályafutását itt, a Proleter Zrenjaninban kezdte, és fejezte be 1963-ban, 1948-53 között pedig a Partizan játékosa volt.
Tagja volt a Szerbiában híres "öt Proleter"-nek, akik 1956-ban jugoszláv bajnok címet hoztak a klub számára. Nem semmi, hogy milyen mezőnyben nyerték meg 1956-ban a jugoszláv bajnokságot, a Partizan és az Olimpija előtt. Pályafutása arra a korra esik, amikor a jugoszláv/szerb kosárlabda  fejlődése megindult, hogy aztán a világ legjobbjai között emlegessék. Engler 79-szeres válogatott volt, 1950-ben és 1954-ben világbajnokságon, 1953-ban és 1957-ben Európa-bajnokságon szerepelt jugoszláv színekben. 
 
 
1955-ben az egyetem befejezése után Nagybecskereken német- és angoltanárként kezdett tanítani, majd iskolaigazgató, tartományi tanügyi titkárhelyettes lett.
Húsz évig sportolt, bő másfél évtizedig volt újságíró, a Magyar Szó szerkesztőjeként is dolgozott, 1980-ban megkapta a Munka Érdemrendet ezüst koszorúval.
Nagybecskerek sportszövetsége az 2017-ben Engler Lajost életműdíjjal tüntette ki. Az eseményről beszámoló zrendjanin.rs portál így emlegeti Bátaszék szülöttét:
 
"Engler, Kalember és Stankovic az utolsó olyan élő játékosok, akik az első világbajnokságon megnyitották a jugoszláv kosárlabda jövőbeli csillogó fejezetét. Annak ellenére, hogy ez alkalommal az utolsó, tizedik helyet érték el, a gyűrűk alatt lévő mestereink egy olyan utazást indítottak el, amely rövidesen az európai és a világ kosárlabda csúcsához vezetett."
 
Engler Lajos ma ünnepli 90 éves születésnapját, e cikkel szeretnénk e jeles napon köszönteni, és tisztelegni Bátaszék híressége előtt. Isten éltesse!
 
 
Az internet egy érdekes írását tárja elénk, melyben az 1981-es delhi külügymiminszteri értekezletet értékeli.  http://adattar.vmmi.org/cikkek/2376/letunk_1981.03-04_19_engler_lajos.pdf
 
forrás: magyarszo.rs, zrendjanin.rs
Köszönet Jordán Krisztiánnak!
Dokumentum:
Datum indul: 2018-06-20
Datum vege:
Kiemeles: 0