Ma 2018. december 12, szerda Gabriella napja van.
Ezen a napon történt:

Környezettudatosság és Bátaszék

Tényleg kellenek ezek a szálló lufik?

Egy percnyi meghatódottság - 500 év lebomlás

Óvodás Ballagás... Egy fontos pillanat, melyben elbúcsúztatják az ovisokat, akik kilépnek egy nagy(obb) betűs életbe, kisgyermekből kisiskolássá válik. Az óvoda, a csoportok, vezetők és szülők igyekeznek minél emlékezetesebbé tenni ezeket a pillanatokat (feledhetetlent csak azért nem írunk, mert némi kétségünk van azt illetően, hogy vajon mennyi marad meg egy ovis ballagásból az ember emlékezetében).

Ennek aztán egyik eszköze a lufieregetés. Persze nem csak ovis ballagáson bevett gyakorlat ez a tevékenység, melynek azért valljuk be, annyira túl sok értelme nincs. Persze, jelkép, elszállnak a lufik, lehet nézni, hűűűű... Az értelmetlenség még nem is lenne probléma, a fölösleges környezetterhelés azonban az.

Küldtem annak idején erre egy figyelemfelhívó üzenetet az Óvodavezető Asszonynak, sajnálom, hogy falnak ütköztem. Persze biztos vannak szülők, akiknek hiányozna ez a rítus, azonban kis kreativitással, kis kommnikációval megható helyettesítő megoldások is megvalósíthatóak lennének.

Természetesen lehetséges, hogy gondoltak erre, mint pl. az "Ezer lámpás éjszakája" elnevezésű kezdeményezésen, ahol a lufik környezetbarát tanúsítvánnyal vannak ellátva, és elvileg pár nap alatt lebomlanak. Azért élünk a gyanúval, hogy Bátaszéken nem volt ez szempont...

Mi a zöldbolt.hu cikkébe botlottunk, melyet zárásként a témában ide is citálnánk.

"Nyakunkon a ballagási és esküvői szezon, és ilyenkor zajlik a legtöbb látványos lufieregetés is. Az aznap még szép ballonok azonban durva nyomot hagynak a környezetben, ezért mi azt javasoljuk, ti teremtsetek környezetkímélőbb hagyományokat!

Sokan szeretik a látványos ceremóniákat, és a lufieregetés tényleg nagyon hatásos, ugyanakkor a ballonok egyszer földet (vagy vizet) érnek. Akár állatok eszik meg őket, akár belegabalyodik egy madár, vagy éppen „csak” a természetet csúfítják el mindenképp rossz véget érnek.

Aznap még ilyen szép látvány lehet számotokra:

De nem sokkal később könnyen egy állat életébe kerülhet:

 

 

Szeretnénk nektek olyan tippeket adni, amivel nem csak szép élményetek lesz, de még a környezetnek sem ártotok!

 

1. Közös faültetés!

 

Első ötletünkkel nem csak nem ártotok, de még használtok is a környezetnek! Gondoljatok bele hány millió fa kerülne elültetésre, ha minden ballagó osztály elültetne egy fát? Ez a jelképes tartalmon túl igazán komoly ajándék mindenkinek, hiszen már csak egyetlen fa is nagy mennyiségű oxigént termel, levegőt tisztít, és szén-dioxidot köt meg! Egy nagy érett fa négy ember oxigénszükségletét termeli 24 óra alattegy év alatt pedig 21 kg szén-dioxidot tud megkötni. Helyszín lehet akár az iskolaudvar vagy egy közeli park. A lényeg hogy a terület fenntartójával, tulajdonosával beszéljétek meg, és kapjatok arról is biztosítékot, hogy jó ideig nem fogják kivágni! 

Elé helyezhettek egy kis közösen készített táblácskát, ami büszkén hirdeti az ültetők nevét. Beoszthatjátok, hogy időnként elmegy pár osztálytárs ápolgatni, és az osztálytalálkozókon is meglátogathatjátok.

Nem a levegőbe beszélünk ám! A Zöldbolt 10 éves szülinapjának ünneplése alkalmából, más események mellett faültetésre is sor kerül majd!

 

2. A szeretet magvai

Osszatok szét kis magcsomagokat, melyeket akár helyben egy kis cserépbe, akár otthon el lehet ültetni. A növénykék nevelgetése lehet a baráti vagy éppen párkapcsolat metaforája, amit éppolyan gondosan kell ápolni. Hiába vagytok esetleg már távol fizikailag, a közös gondoskodás összeköt titeket, és mindig eszetekbe juthat a másik, amikor rápillantotok a virágra.

 

3. Úszó virágok vagy falevelek

Menjetek ki egy folyó vagy patakpartra, esetleg hídra, és onnan eresszetek víznek virágokat vagy színes faleveleket! A lényeg hogy ne legyen rajtuk semmi műanyag szalag, vagy hasonló nem lebomló anyag. Ez tökéletesen szimbolizálja az elengedés, búcsú folyamatát, ami például egy ballagásnál aktuális lehet.

 

4. Készítsetek időkapszulát!

Rejthettek bele apró emlékezetes tárgyakat, cetlikre írt aranyköpéseket vagy levelezéseket, sőt akár jóslatokat arról, hogy kinek hogy néz majd ki az élete a jövőben. Ezt kinyitva a sokadik érettségi találkozón összevethetitek a leírtakkal, jókat nevethettek a régi sztorikon."

 

forrás: zoldbolt.hu nyoman bataszek.net /CSTZS

Dokumentum:
Datum indul: 2018-06-07
Datum vege:
Kiemeles: 0