Ma 2018. december 12, szerda Gabriella napja van.
Ezen a napon történt:

Adunk egy TIP-et!

A NÉPPEL TŰZÖN-VÍZEN ÁT

A Bátaszéki Önkormányzati Tűzoltóság 2006. december 1-jén kezdte meg a működését. Az alapítói Alsónyék, Báta, Bátaapáti, Bátaszék, Mórágy, Pörböly települések önkormányzatai voltak, valamint az 1883-ban alakult Bátaszéki Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

A működési területén történő kárelhárítás mellett plusz feladatként a honlapján, és az írott sajtóban tűzvédelmi felvilágosítást is folytat. A szervezet ugyanis akkor végzi a leghatékonyabban a munkáját, ha nemcsak a baj elhárításában, hanem a megelőzésében is segít. Mi is ebben nyújtunk segédkezet, a tájékoztatásban, vagy ha tetszik, adunk egy TIP-pet, amikor Bóta Gyula parancsnok segítségével bemutatjuk a bátaszéki tűzoltókat.

 

– Parancsnok Úr! A költő, Petőfi Sándor gondolatát választottuk az írásunk címének, de egy másik jeles tollforgató sorát idézve kezdhetnénk a beszélgetést. Mindig úgy gondoltad, hogy „tűzoltó leszel s katona”?

– Nem, ez nálam nem így volt. 2016-ban kezdtük el szervezni Jantner Attila tűzoltó és Fárbás Csaba mentéstechnikus barátaimmal az „Értetek” elnevezésű szimulációs baleseti gyakorlatot, amelynek a révén közelebbi kapcsolatba kerültem a katasztrófavédelem és a tűzoltók munkájával. 2006 óta mentőzöm, és nagyon sokat dolgoztunk egy kárhelyszínen tűzoltó kollégákkal, és igazából ott szerettem bele ebbe a tevékenységbe. Egy évvel ezelőtt, amikor szerették volna átszervezni a bátaszéki tűzoltóságot, felajánlották a szervezet vezetői feladatainak az ellátását, és én éltem a lehetőséggel. Azóta dolgozom a Bátaszéki Önkormányzati Tűzoltóság parancsnokaként.

– Kérlek, mutasd be a bátaszéki egységet! Akkor most az önkormányzati és az önkéntes munkatársak is egy fedél alatt dolgoznak?

– Jelen pillanatban két szervezet, de ha úgy tetszik, akkor igen, mégis egyként működik, egy helyszínen, hiszen mindannyian tűzoltók vagyunk. A Bátaszéki Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság, és a Bátaszéki Önkéntes Tűzoltó Egyesület adja a létszámot. A köztestületen belül jelen pillanatban nyolc fő- és egy félállású tűzoltó látja el a munkáját, és van tizenkét fő aktív önkéntes, aki a szabadideje terhére vállalja a riaszthatóságot, illetve a kárfelszámolást. A szakmai felügyeletet a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság látja el.

– Melyek a fő feladatok, amelyeknek meg kell felelni, és milyen tennivalóval kellett szembenéznie az új parancsnoknak?

– A legfontosabb célunk a polgári lakosság védelme és az élet és kármentés. Túlnyomó többségében műszaki mentéseket végzünk, szerencsére a tűzesetek folyamatosan csökkennek. Összességében azonban a káresetek száma nőtt, tavaly például 123 alkalommal riasztottak bennünket és ebből 113 alkalommal történt kárfelszámolás az általunk ellátott területen. Az elmúlt időszakban meg kellett változtatni a szolgálatszervezést. Ez azt jelenti, hogy ma a tűzoltóságon 0 és 24 óra között mindig van ember, egy fő híradó ügyeletes, és egy szolgálatvezető, a többiek pedig otthonról adják a készenlétet. Hétfőtől péntekig hivatali munkarendben, 8-tól 16 óráig én is bent vagyok, és koordinálom a munkát, emellett én is folyamatosan vonulok a káresetekhez. A felkészítés tekintetében is történtek változások. Az év eleje óta például 32 képzésen, gyakorlaton vettek részt a kollégáink, és ezek mindenképpen a javukat szolgálják, illetve adott időközönként vizsgát is kell tenniük a Bajtársaimnak. Úgy gondolom, hogy javult a megítélésünk önkormányzati berkekben is, és a laktanya épületének a felújításán is folyamatosan dolgozunk. Változott a szervezet összetétele is. Voltak, akik befejezték a munkát, de a bátaszéki mentőállomásról jelentkezett három kiváló Bajtársam, aki önkéntességet vállalt az egységünkben. Nagy örömünkre az ő lelkiismeretes munkájukra is számíthatunk ezután.

– Ezek után adja magát a kérdés. Lehet-e csatlakozni a bátaszéki tűzoltókhoz?

– Szeretettel várunk mindenkit, ennek az a módja, hogy első lépésben a Bátaszéki Önkéntes Tűzoltó Egyesületbe kell belépni. Egész nap itt vagyunk, bármikor be lehet jönni hozzánk, a munkatársaink megmutatják az épületet, és felvilágosítást adnak az érdeklődőknek az elvégzendő feladatokról, valamint a továbblépés lehetőségéről. Sőt, nagyon örülnénk, ha minél többen kipróbálnák, milyen tűzoltónak lenni! Bár a mi munkánk „névtelen” – hiszen a kárhelyen egyformák vagyunk – a színes egyéniségeknek köszönhetően egy összetartó nagycsaládba kerül az, aki csatlakozik hozzánk!

– Június 14-én, Bátaszéken folytatódik az „Értetek” program. Mit kell erről tudni?

– Ez lesz a hetedik felvonása a komplex bemutatónak. Azt tudni kell, hogy ez egy összetett stroke, alkohol, valamint drog prevenciós program, amelynek keretén belül elsősorban a gyerekeknek, és természetesen minden érdeklődőnek bemutatjukazt, hogy hogyan tudunk együttműködni a társszervezetekkel a segítségnyújtás hatékonyságnövelése érdekében. Ez egy rendkívül látványos bemutató, mentőhelikopter és motor lesz a helyszínen, és egy teljes baleseti szituációt fogunk felszámolni a kollégáimmal. Az esemény teljesen élethű, nagyon hatásos, és az egészet narrálni fogjuk, így a résztvevők részletes képet fognak kapni a történtekről.

– A közeljövőre vonatkozóan parancsnokként milyen terveket dédelget Bóta Gyula?

– Ha a gazdasági helyzetünk megengedi, akkor mindenképpen szeretnénk bővíteni a tűzoltóság főállású létszámát. Dr. Balázs Gábor Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgató Úrral, valamint Dr. BozsolikRóbert Polgármester Úrral és Nagy Tibor Parancsnok-helyettes Úrral egyeztetve igyekszünk kihasználni minden pályázati lehetőséget, legyen szó önkormányzati, belügyminisztériumi potenciálról, munkahelymegtartó pályázatról, esetleg eszközbeszerzésről. Folyamatosan karbantartjuk és fejlesztjük a rendelkezésre álló épületeinket, de a tűzoltó technikai felszereléseinket is szeretnénk felújítani, és próbáljuk ezután még élhetőbbé tenni azt a helyszínt, amelyik annyira kedves és fontos számunkra.

– Parancsnok Úr! Köszönöm szépen az információkat! A munkátokhoz kitartást, és jó egészséget kívánok az olvasóink nevében!

csötke

forrás: bataszekiprogramok.hu

Dokumentum:
Datum indul: 2018-06-07
Datum vege:
Kiemeles: 0