Ma 2018. október 17, szerda Hedvig napja van.
Ezen a napon történt:

Bátaszék történetéből

A bátaszéki plébánia épületéről

A települési értéktárban az alábbiakat írják a plébániáról:

A települési értéktárban az alábbiakat írják a plébániáról: „A klasszicista stílusban épült plébánia 1899-1903 között a Nagyboldogasszony plébániatemplommal együtt készült el.”
 
Mint annyi minden más, amit az elmúlt években leírtak Bátaszék múltjáról, ez sem igaz. A hiteles adatokat a plébánián őrzött Historia Domusból olvashatjuk ki.
 
Holndonner Ferenc bátaszéki plébános 1907. március 31-én nyugalomba vonult. Utóda 1907. május 17-én Romaisz Ferenc püspöknádasdi plébános lett. Romaisz két fő problémával szembesült. Egyrészt a hitközségi pénztár rendezetlen volt, másrészt a plébánia ház használhatatlan, ezért egy új felépítése vált szükségessé.
 
1908 júniusában a kormány leküldte az új plébánia ház tervét és költségvetését. Az épületre 45000 korona lett tervezve, melyből 34000 korona a bátaszéki uradalomra, a többi a bátaszéki hitközségre esett. (A templom felépítése 440000 koronába került.) Az építést Müller József és Kolbert József bátaszéki építkezési vállalkozók kapták meg.
 
A régi épület bontását 1908. októberben kezdték el és az új épületet 1909. augusztus elsejére kellett átadniuk. Végül a plébánia 1909. szeptember végére készült el, a plébános október 1-re átköltözhetett. A ház földszinti díszes és minden kényelemmel ellátott épület, melyben van 9 szoba, egy nyári ebédlő, két konyha, két előtér, szuterén, pince, minden szükséges mellékhelység, jó kút, vízvezeték.
 
Jordán Krisztián
 
(A cikk elkészítéséhez nyújtott segítségért külön köszönet Kürtösi Krisztián plébános úrnak.)
Dokumentum:
Datum indul: 2018-04-23
Datum vege:
Kiemeles: 0