Ma 2018. november 21, szerda Olivér napja van.
Ezen a napon történt: 1896. november 21., Elhunyt Magyarevics Jeremiás, bátaszéki születésű ortodox pap, a görög keleti szerb egyház budai püspöke, a grabováci kolostor archimandritája. Hamvait a szentendrei szerb templomban helyezték örök nyugalomra.
MENÜ

Bátaszéki Települési Értéktár

Értékeink - Nagy László honvédfelszerelés-gyűjteménye

Nagy László gyűjtőszenvedélye 20 évre nyúlik vissza

Kiskamasz korában Bátán, a padláson megtalálta dédapja által hazahozott vésett ágyúhüvelyt. A történelem, a háborúk érdekelték, olvasott, keresgélt róluk könyvekben.

Amikor egyszer-egyszer előkerültek hadtörténeti tárgyak a padlásokról az ismerősök odahozták hozzá, tudták, hogy nála jó kezekben vannak. Így szépen lassan gyarapodott László gyűjteménye.

 

Később már saját kezűleg is kutatott a föld mélyén rejlő háborús tárgyak után. Horthy-korszak és a II. világháború magyar hadseregében használt felszereléseket találjuk a gyűjteményében. Fényképek, kitüntetések, halotti értesítők, térképek, levelek és képeslapok a frontvonalból, hatástalanított karabélyok, puskák, szuronyok vannak a birtokában.

 

A gyűjtő kiemelten kutatta a Margit vonalat, az ott talált ásott magyar vonatkozású tárgyakat is meg lehet tekinteni.Bátaszék egyedülálló gyűjteménnyel gazdagabb Nagy László odaadó munkája által. Városunkban kiállítást szerveztek tárgyaiból a doni katasztrófa 70. évfordulójára, ahol hatalmas volt az érdeklődés.

Nagy László számára külön öröm volt, hogy az általános iskola tanárai milyen sok osztályt elvittek megtekinteni a gyűjteményét.

 

Rendkívül fontosnak tartja, hogy a gyerekek a történelem közelébe kerüljenek, bízik abban, hogy kiállításával sikerül egy kicsit a szemléletüket formálni és máshogy tekintenek hőseinkre, új példaképeket találnak maguknak. Úgy véli ez ma az egyik legfontosabb feladat. Az idősek számára ez a gyűjtemény tragikus kort idéz fel, de ugyanakkor őrzi a háborúban odaveszett családtagok emlékét.

TEKINTSE MEG KÉPGALÉRIÁNKAT A KIÁLLÍTÁSRÓL!

 

A gyűjteményt előzetes bejelentkezés alapján lehet megtekinteni, belejentkezés a könyvtárban!

H-7140 Bátaszék, Hősök tere 1.

Email:  keresztely.gyula@gmail.com
 Telefon: +36 74/493-076
 
Nyitvatartás:
hétfő 10:00 - 18:00 
kedd 09:00 - 17:00 
szerda 08:00 - 16:00 
csütörtök 10:00 - 18:00 
péntek Zárva 
szombat 08:00 - 12:00 
vasárnap Zárva

 

forrás: bataszek.hu

Dokumentum:
Datum indul: 2018-04-16
Datum vege:
Kiemeles: 0