Ma 2018. november 17, szombat Hortenzia, Gergõ napja van.
Ezen a napon történt:

Adunk egy TIP-et!

Glöckner János

POLKA, SPRINGER, MAZUR ÉS TÁRSAI…

Április 7-én került megrendezésre a Petőfi Sándor Művelődési Házban a Glöckner János Emlékfesztivál. Az ismert táncoktató- koreográfus 2010-ben hunyt el, de az emléke élénken él a tanítványaiban megye- és országszerte. A német nemzetiségi kultúra vezérszónokaként évtizedeken keresztül meghatározó egyénisége volt a városunknak is. A következő beszélgetésben adunk egy TIP-pet az olvasóinknak.

 
 
Kezdjük azzal, hogy bemutatod az olvasóknak a fesztivál névadóját, az édesapádat. Ki volt Glöckner János?
 
 
– Édesapám 1934 áprilisában magyarországi német családban született Mórágyon, és a tánc iránti érdeklődése, fogékonysága már egészen fiatal korában megnyilvánult, hiszen néhány évesen leutánozta a jól táncoló dédapját. Gyermekként szívesen eljártak a különböző mulatságokba és bálokba, cseperedő fiatalként pedig az idősebb nemzedék táncát figyelte. Könnyen elleshette tehát az eredeti lépéseket, megragadtak benne azok a motívumok, amelyek az ottani német néptáncot jellemezték.
 
 
Hosszú ideig dolgozott aztán koreográfusként, tánctanárként és kultúraszervezőként.
Elmondhatjuk, hogy rengetegen szerették és tisztelték őt. Arra kérlek, hogy említs meg egy olyan eseményt vagy emléket, amely vele kapcsolatban meghatározó számodra!
 
– Középiskolás voltam a bajai Frankel Leó Német Nyelvű Gimnáziumban, és az akkori diáktánccsoport vezetője, Pollák Richárd megbetegedett, ezért nem tudta folytatni a munkáját. A tanárok megkérdeztek bennünket, hogy van-e az ismeretségi körünkben olyan ember, aki táncoktatással foglalkozik. Elmondtam, hogy az édesapám a ’60-as évek elején, Mohácson szerzett ilyen végzettséget. Voltak tánccsoportjai, de pillanatnyilag zenészként ápolja a nemzetiségi hagyományokat. Szó szót követett, és édesapámat behívták az iskolába, aki a bemutatkozást követően elvállalta a feladatot. Két és fél éven keresztül dolgoztunk együtt vele, és ez számomra egészen felemelő érzés volt.
Ami pedig ezután következett, az még meghatározóbb, hiszen 1977-ben Schultz György tanár úrral megalapította Bátaszéken a jelenleg Heimat néven működő német nemzetiségi néptánccsoportot. Innen kezdett igazán kibontakozni és fejlődni a munkája,  melynek mi is aktív részesei lehettünk.
 
 
Mi jellemezte őt a táncgyűjtői, alkotói- oktatói munkájában?
 
 
– A színpadra álmodott koreográfiái megalkotásakor a legszebb, hiteles tánchagyományok mellett mindig fontos szempontként szerepelt a közönség figyelmének a lekötése, biztosítása, ezért nagyon sok táncában játékos elemek is megtalálhatók. Pontosan a táncok játékossága, pergő ritmusa tette olyan különlegessé, egyedivé és sikeressé Glöckner János koreográfiáit. Határozott volt és következetes, ugyanakkor a jól megérdemelt munkának a gyümölcse kárpótolta a táncosokat, hiszen Tolna megyén kívül az ország egész területén kimagasló sikerrel mutatták be az előadásait.
Sőt, jártak és táncoltak Németországban, Horvátországban, Ausztriában, Romániában, és még hosszan sorolhatnám, milyen fantasztikus helyeken mutatták be azt a kultúrát, amelyiknek édesapám is az éltetője volt.
 
 
Bátaszék meghatározó volt Glöckner János számára, de máshol is szívesen dolgozott…
 
 
– Igen, ez így van. A halála előtt oktatta például a györkönyi német csoportot, amelyik azóta felvette az édesapám nevét. A németkéri nemzetiségi együttessel is dolgozott, a mórágyiakkal, a bonyhádiakkal, a nagymányokiakkal, a gyönki és varsádi német csoporttal, a mözsi és várdombi táncosokkal egyaránt. A jelenleg Szekszárdon működő Ifjú Szív Magyarországi Német Nemzetiségi Néptáncegyüttes vezetőjének, Gaál Lászlónak is ő volt a mestere, ő biztatta, hogy vállalja ezt a nemes és igazán szép feladatot.
 
 
Április 7. a dátuma a Glöckner János Emlékfesztiválnak, amelynek a Petőfi Sándor Művelődési Ház ad otthont. Mit kell tudni a rendezvényről? Kérlek, avasd be az olvasókat a részletekbe!
 
 
– Az édesapám elvesztése nagy űrt hagyott maga után, és a halálát követően úgy gondoltam, hogy nem hagyom a feledésbe veszni azt a munkát, amelyet végzett, azt a rengeteg értéket, élményt és emléket, amelyet ránk hagyott. A róla elnevezett fesztiválon a tisztelői, az egykori tanítványai és csoportjai mutathatják meg, hogyan dolgoznak a koreográfiáiból, milyen munkát végeznek a hagyatékként elmentett iránymutatásaiból.
Bemutatkozási lehetőséget kapnak az utánpótlás együttesek is, amelyeknek a tagjai szintén meríthetnek az idősebb generáció táncaiból, lépéseiből, viselkedéséből.
A hagyományokhoz hűen 14 órakor indulunk a művelődési háztól, és a fellépő tíz tánccsoporttal először ellátogatunk a bátaszéki temetőbe, ahol koszorúval és dallal tisztelgünk Glöckner János emléke előtt.
15 órakor kezdődik a megnyitó egy ünnepi beszéddel újra a Petőfi Sándor Művelődési Házban, majd ezt követően – ebben az évben meglepetésként vagy különlegességként – leleplezzük az emléktábláját a ház homlokzatán. Ez az emlék fogja mutatni a jelen és a jövő nemzedékének, hogy ebben az épületben tevékenykedett az életműdíjas koreográfus, aki a német nemzetiségi tánc és kultúra oltárán áldozott, amíg tehette. A nagyteremben kerül sor a táncbemutatókra, ahol a Heimat Német Nemzetiségi Tánccsoport tagjain kívül a vendégeink is számot adnak a tudásukról. Várdombról, Gyönkről, Györkönyből és Németkérről, valamint Mórágyról, Bonyhádról és Vokányról érkeznek táncos barátok. A rövid pihenőt és a vacsorát követően 18 órától este 10-ig bállal, táncházzal és élő zenével várjuk az érdeklődőket. Jöjjenek el, és érezzék jól magukat velünk!
 
 
Attila! Köszönjük szépen a tájékoztatást!
 
Csötke
 
forrás: bataszekiprogramok.hu

 

Dokumentum:
Datum indul: 2018-04-11
Datum vege:
Kiemeles: 0