Ma 2018. december 10, hétfõ Judit napja van.
Ezen a napon történt:

Bataszek.net beszélgetések

ZUMBA BÁTASZÉKEN - SÁGI ILDIKÓVAL BESZÉLGETTÜNK

Bátaszék méltán tartható sportos és táncos városnak. A BSE négy szakosztályától kezdve a Best Street Team képez átmenetet a sport és tánc között, amely folytatódik az iskola modern tánc tanszakával, és a népcsoportok együtteseivel. Van azonban itt még más is!

Sági Ildikó tart hetente Zumba órákat a gimnázium épületében. Őt kérdeztük hát, hogy avassa be Kedves Olvasóinkat e mozgásforma rejtelmeibe!

A zumba egy elég vegyes műfajnak hat, amely valahol a latin táncok és az aerobik közötti területen található. Mi is pontosan ez a mozgásforma? Tánc, fitnessz, sport?

Igen, a Zumba egyszerre tánc, fitness, sport és SZENVEDÉLY. A táncot és az aerobikot gyúrta össze Beto, Ő columbiai, Ő az, aki ezt az egészet kitalálta, felépítette, és azóta is aktívan végzi, persze ma már más „beosztásban”.
Eredetileg a Latin-táncok és az aerobik alapmozdulatokból rakták össze az egyes koreográfiákat, mára ez már nagyon kibővült és a világ minden tájáról vannak tánclépések, mozdulatok az egyes koreográfiákban.
Sokan félve érdeklődnek  a zumba felől, pedig nem kell.
Aki szereti a zenét, szeret táncolni, mozogni, bátran kipróbálhatja. A koreográfiák igazából nem nehezek, sok az ismétlés bennük, mindemellett pedig nem egy kötött műfaj, tehát ha valamit nem sikerül tökéletesen leutánozni, az nem jelent problémát. 
Igaz, hogy gyors mozgás, gyors váltásokkal, de néhány óra és abszolút élvezhetővé válik a mozgás.

„A szó a 'zumbear' igéből származik, egy kolumbiai szleng, jelentése: gyorsan mozogni, és szórakozni. Más latin nyelveken is bulit, partyt jelent”

Te mióta űzöd ezt a mozgá​sformát, illetve hogyan épül fel a magyarországi zumba szakterülete? Hol képezted magad, mennyire nagy a konkurencia?

6 éve Zumbázom. Én annak idején nagyon megörültem ennek a műfajnak, imádtam táncolni és azóta is így érzek a tánc, a zene iránt. Ha szól a zene, ha elindul egy zumba óra, mindegy milyen volt addig a napom, ez a mozgás feldob, kikapcsol. Igyekszem ezt továbbadni a vendégeimnek is.
Budapesten voltam tanfolyamon, most is ott képzik az oktatókat. Folyamatosan vannak úgymond továbbképzések, hogy minket is még plusszban feltöltsenek.
Nagyon sok és sokféle zumbaoktató van, világszerte.  Mindenki megtalálhatja a saját stílusának megfelelő órát, oktatót. Tolna megyében és a környékben is vagyunk páran, szerencsére jó kapcsolatban, Mindenkinek megvan a maga mozgáskörzete, és együtt is sokat láthatnak minket. Szuper kis csapatunk van mind az oktatók, mind a vendégek terén.

Van-e esetleg bátaszéki kötődésed, honnan jött a lehetőség, hogy városunkban is eljárhassanak zum​bázni az érdeklődők?

Bátaszékre is egyik kedves oktatótársam „miatt” kerültem. Épp volt egy kis szabad helyem, így „beugrottam” helyettesíteni, amíg Ő babázik. Így ismertem meg a helyi Zumba Fanokat. Nagyon kedvesek, aranyosak, és ők sem "esznek" meg senkit, aki újonnan szeretne csatlakozni a csapathoz.
De egyébként édesapám bátaszéki volt, drága nagymamám még most is Bátaszéken él, úgyhogy számomra nem idegen a város. Gyerekkoromban nagyon sokszor töltöttem itt a szünetek egy részét is. 

Ahogyan utána olvastam kicsit ennek a mozgásformának, kiderült, hogy négyféle különböző edzésformát dolgoztak ki a idősebbek, kezdők számára kidolgozott, illetve gyerekek számára kifejlesztett egyszerűbb verzióktól kezdve a súlyokkal végzett, vagy épp vízi edzésformáig bezárólag. Bátaszéken melyik formát űzitek? Van–e kilátás arra, hogy zumbát tarts az uszodában vagy az óvodában a következő években esetleg?

Most Bátaszéken az alap zumba órák vannak, én igazából ezt kedvelem, mert elég nagy teret biztosít, már ami a lépéseket illeti. Gyerekek, felnőttek, idősek egyaránt művelhetik (és vannak nálam Szekszárdon is minden korosztályból),  különböző intenzitással persze. Sajnos arra nincs szabad kapacitásom, hogy kezdőknek is haladóknak is külön tartsak órát, de azt gondolom, egy kezdő is pár óra alatt eljuthat arra a szintre, hogy gátlás nélkül megállja a helyét a haladók között.
Gyerekekre sem jutott idén külön időpont, de nagyon szeretek velük alkalomszerűen Zumbázni, rendkívül aktívak tudnak lenni, nagyon sok energiát adnak. A jövő év még képlékeny, de alakulóban van.
A középiskolás korosztálynak is nagyon örülnék, de őket nehéz -tisztelet a kivételnek- a Zumbával mozgásra bírni. 

Pontosan tehát hol, mikor zumbázhatnak az érdeklődők, és milyen elérhetőségeken keressenek téged kérdéseikkel?

Most szerdánként fél 6-tól a Gimnázium udvarán megtalál minket, aki csatlakozni szeretne, vagy csak kipróbálni a Zumbát. A nyárra változhat a helyszín, ezzel és minden egyéb információval a  Boda Boglárkát lehet keresni.
Engem a facebook-on megtalál aki szeretne, bátran keressenek! 

2017. július 1-jén a Város napján lesz egy rövid bemutatónk, ha valakit érdekel, ott is megnézheti a csapatot.

Sági Ildikó 0620/480-1985

Egy kis betekintés a bátaszéki Zumbázók körébe:

CSTZS

Dokumentum:
Datum indul: 2017-06-12
Datum vege:
Kiemeles: 0