Ma 2018. november 18, vasárnap Jenõ napja van.
Ezen a napon történt:

Tanösvény a svábokról

2018. november 06.

A 2018. október 31-i testületi ülés egyik napirendi pontja a Német Nemzetiségi Önkormányzat tanösvény megvalósítására irányuló kérelmének elbírálása volt.

Hazánkban összesen több mint négyszáz településen élnek jelentős létszámban németek – történetük, nyelvjárásuk, népszokásaik és viseletük mind-mind egyedi. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata a 2010-ben kidolgozott oktatás-nevelési stratégiájának egyik célkitűzését valósította meg, amikor a német településeken működő iskolákat és egyéb intézményeket, civil szervezeteket együttműködésre ösztönözte, aminek eredményeképp német nemzetiségi tanösvények jöttek, illetve jönnek majd létre. 

 

A bátaszéki nemzetiségi önkormányzat a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatán keresztül a Német Belügyminisztérium pályázatán nyert hétezer euró támogatást a németek történetének bemutatására.

A pályázat célja a magyarországi német kultúra és önazonosságtudat fenntartható és korszerű módszerekkel való erősítése. Eddig öt településen valósult meg német támogatással a tanösvény:

Sombereken, Mecseknádasdon, Fekeden, valamint Észak-Magyarországon  Pilisszentiván és Tarján településeken.

 

A szigorúan kötött pályázaton egységes paraméterek szabják meg a tanösvény tábláinak megjelenését, magyar és német nyelvű kísérőfüzet, valamint a tanösvényről német nyelvű (magyar feliratos) kisfilm készül. A pályázónak a tanösvényt legalább 10 évig fent kell tartania és üzemeltetnie kell.

 

A hét (+1) információs táblát városközpontban állítják fel, az alábbi tervezett állomások szerint:

1.: Bátaszék története – Bátaszéki Lövészegylet (Burgerek)

2.: Mária kultusz/tisztelet – vallás: öreg templom, Kálvária, Kápolna, új templom, Mária-lányok

3.: Dolina

4.: Szódások Bátaszéken

5.: Tánc – Glöckner János

6.: Orbán-hegy – Molyhos Tölgy

7.: Munkások Törökországban

Extra: Bátaszéki szerelmesek története

 

Mindegyik állomásnál 1-1 tábla ismertetné a helyi jellegzetességeket, tudnivalókat a tábla egyik oldalán magyarul, míg a másikon német nyelven.

 

Az egyes helyszínek megközelíthetőségét az Önkormányzat által vállalt térburkolat kialakítása biztosítja majd, 1.000.000 Ft keretösszegben a 2019-es év költségvetésének terhére.

 

A projekt megvalósításának végső időpontja: 2019. május 31.

 

Érdekességként: a pilisszentiváni tanösvény egy képzeletbeli család életét és egykori mindennapjait mutatja be, a család minden tagja egy-egy erényt teljesít meg, és azon keresztül mutatja be a helyi közösség értékeit. Tarjánban hét hónap nevei adják a keretet, Mecseknádasdon pedig az alábbi füzért követhetjük végig: áldás-alázat-tehetség-kitartás-hozzáállás-érték-hála.

 

További információk: www.lehrpfad.hu