Ma 2018. november 18, vasárnap Jenõ napja van.
Ezen a napon történt:

Megnyílt a bányató

2018. augusztus 22.

Régi álmuk válhatott valóra a bátaszéki horgászoknak - augusztus 20-án megnyitja "kapuit" a Kövesdi Bányató

 

Előzmények

 

A Bátaszék melletti Kövesd puszta térségében 1972-ben épült meg a cserép- és vázkerámiagyár, mely 2013-ban a beszüntette működését. A terület felhasználhatóságának lehetőségeire felfigyeltek a horgászok, és megcélozták, hogy saját horgászvízhez jussanak. Ekkor jött az ötlet, hogya bezárt téglagyárához kialakított bányászati területen lévő bányató tökéletesen alkalmas lehet a horgásztóvá alakításra. Megkeresték Bátaszék város vezetését 2015 elején, és Dr. Bozsolik Róbert, a város polgármester teljes mellszélességgel kiállt az ügy mellett. 

2015 decemberében átgondolta a város vezetősége a lehetőségeket, és elindult a fejlesztést célzó intézkedések sorozata. A szünetetltetést követő rekultivációs folyamatok 2016 végére fejeződhettek be. Rendezték a terület bérleti jogát, előterjesztések és egyeztetések követték egymás egészen addig, míg a múlt héten már azt a hírt olvashattuk a Bátaszéki Horgász Egyesület facebook-oldalán, hogy társadalmi munka keretében már a terület rendezésével foglalkozhatnak.

 

A várva-várt nap

 

Az elmúlt hosszú éveket várakozó figyelemmel kísérte Bátaszék és a környék horgászközössége. Hiszen tudvalevő, hogy ezidáig nem volt megfelelő saját horgászvizük, eddig a Szekszárd-Bátai-főcsatorna szakaszán osztozott a decsi, a bátaszéki és a bátai egyesület, és ott is voltak halhiány-, iszaposodás-, hínárosodás problémák.

 

A teol.hu írta 2015 májusában:

"Horgásztó, szabadidős park, akácerdő

A város nem csak a bányatavat, hanem az egész területet szeretné megszerezni, mind a húsz hektárt. Mindezt azért, hogy a horgászokkal együtt ki tudjanak alakítani egy horgászparadicsomot”, körülötte meg egy rekreációs szabadidő parkot. A fennmaradó területen – esetleg átvállalva a Wienerberger rekultivációs feladatait – egy akácerdőt telepítenének, ezzel részben megoldanák a helyi méhészek gondját, amely abból fakad, hogy egyre kevesebb mézelő hely van a város közigazgatási területén, ahova kivihetik a kaptárjaikat. Tehát hármas funkciója lenne az átvett és átalakított területnek. A megközelíthetőség érdekében egy kerékpár útra is szükség lenne."

 

Megnyílt a bányató

 

Bátaszéki Horgász Egyesület facebook-oldalán 2018.08.19-én jelent meg az alábbi felhívás:

"Tisztelt Horgásztársak!

A holnapi naptól megnyitja kapuit a KÖVESDI BÁNYATÓ!
Szeretném felhívni az ide látogatók figyelmét, hogy horgászat előtt tájékozódjanak a lehetőségekről, illetve a horgászat feltételeiről! A terület kialakításában, rendezésében sok ember, sok munkája fekszik, akik munkáját úgy tudjuk elismerni, hogy vigyázunk a környezetre, és betartjuk az írott, és íratlan szabályokat.
Igen, vannak még hiányosságok is, melyeket igyekszünk mihamarabb pótolni. Ilyen például a szemetgyűjtés kérdése is. Megoldásig kérnék mindenkit, hogy ne hagyjon maga után szemetet, illetve ha talál egy "gazdátlan" neylonzacskót, akkor szedje fel, ne a nemazenyémnemérdekel elv érvényesüljön! Vigyázzunk erre a gyöngyszemre, hogy gyermekeink is élvezhessék ezt a csodálatos környezetet.
Figyelem! Bányató lévén mély vízről beszélünk, egyenetlen, helyenként csúszós parttal! VIGYÁZZUNK MAGUNKRA, ÉS EGYMÁSRA!!! 
Fentiek figyelembevételével kívánok mindenkinek kellemes időtöltést, jó, és eredményes horgászatot!!"

 

Díjazás

 

A Kövesdi bányatavon a horgászat az érvényben lévő horgászrend szerint folytatható. A horgászathoz szükséges területi engedélyek a horgászboltban (Bátaszék, Budai utca 33-38) 2018. augusztus 15-től megválthatók.

Érvényes gyermekjegy: 1500 Ft

Napijegy: 2500 Ft

Területi jegy I: 15000 Ft

Területi jegy II: 30000 Ft

Az engedélyekkel fogható mennyiségeket a horgászjegyen található és a váltáskor kapott horgászrend tartalmazza. A horgászjegyek az idei évben csak a Bátaszéki Horgász Egyesület tagjai részére elérhetőek.

 

Kapcsolódó esemény: 

Horgászverseny - részletekért kattintson!