Ma 2018. december 12, szerda Gabriella napja van.
Ezen a napon történt:

Decsi kultúrprogramajánló

2018. július 18.

Emlékszoba avató Bíró Annamária fazekas, a Népművészet Mestere tiszteletére

 

 

2018. augusztus 19-én 16 órakor Decsen, a Tájházban (7144 Decs, Kossuth Lajos u. 34-36.) emlékszobát avatunk Bíró Annamária fazekas, a Népművészet Mestere tiszteletére.

Bíró Annamária munkáit húga, Ildiko Olti adományozza Decs Nagyközségnek megőrzés és állandó kiállítás keretében történő bemutatás céljából.

 

Bíró Annamária Makón született 1951-ben. Szegeden a Tömörkény István Iparművészeti Gimnázium kerámia szakán érettségizett, s egyben kerámiakészítő szakmunkás vizsgát tett 1969-ben.

 

A család még ebben az évben Szekszárdra költözött, így került közel a sárközi fazekassághoz. Rövid ideig Steig István, a Népművészet Mestere szekszárdi fazekas műhelyében dolgozott, aztán Decsre, a Háziipari Szövetkezethez került. Érdekelte a szövés-hímzés, így megtanulta ezt is, sőt 1970-ben egy sárközi fehér hímzéssel készült kollekciója és két sárközi szőttese alapján elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere kitüntető címet.

Pályája következő állomása a Tolna Megyei Építőanyag Ipari Vállalat csatári kerámiaüzeme, ahol 17 évet dolgozott, végigjárva a ranglétra minden fokát a díszítéstől kezdve, míg végül az üzem művészeti vezetője lett.

 

Szüleivel - akik munkájában segítették őt - élt egy társasházi lakásban, s minden vágya egy saját műhely létrehozása volt. Miközben a 2x2 m-es műhelyében dolgozott, tanulta a szakmát, tanulmányozta a népi fazekasságot itthon és külföldön. Így jutott el Barcaújfaluba, ahol megismerkedett a később védjegyévé váló barcasági kerámiával. A sárközi kerámiahagyományok folytatására Kresz Mária, a barcaújfalui fehér alapon kék írókás edények megújítására Domanovszky György néprajzkutatók biztatták. De készített napi használati tárgyakat, modern kerámiákat is. Megszállottként szerette szakmáját, ihletetten, egyénien készítette tárgyait. Ismerősei nevezték a "korong rabjának", "mániákus hagyományőrzőnek".

1975-ben elnyerte a Népi Iparművész címet.

Kiállításokon, vásárokon, pályázatokon vett részt, itthon és külföldön egyaránt, s rendre díjakkal tért haza.

1995-ben kis műhelyét aprócska bemutatóteremmel bővítette.

1998. augusztus 20-án megkapta a Népművészet Mestere címet, s 10 napra rá, szeptember 1-én egy gyógyíthatatlan betegség ragadta a halálba.

Hitvallása volt: "Nekünk, népművészeknek az volna a feladatunk, hogy egy olyan utat találjunk, amilyen a zenében Bartók volt, aki a népi kultúrához fordult alapként."

 

Az emlékszoba avatásán köszöntőt mond Antal Zsolt, Decs Nagyközség polgármestere

A művész és Decs kapcsolatáról beszél: Bognár Cecil népművelő, a Magyar Kultúra Lovagja 

Bíró Annamária munkásságát méltatja és az emlékszobát megnyitja: Balázs Kovács Sándor néprajzkutató

Közreműködik tárogatón és énekkel: Bognár Cecil népművelő, a Magyar Kultúra Lovagja

 

Szeretettel hívunk minden érdeklődőt a rendezvényre!