Ma 2018. november 21, szerda Olivér napja van.
Ezen a napon történt: 1896. november 21., Elhunyt Magyarevics Jeremiás, bátaszéki születésű ortodox pap, a görög keleti szerb egyház budai püspöke, a grabováci kolostor archimandritája. Hamvait a szentendrei szerb templomban helyezték örök nyugalomra.
MENÜ

Új dallal jelentkezett az Idióták zenekar

2018. július 05.

Bátaszék zenei élete (is) sajnálatos módon sivárosodik. Bár a meghonosodó fesztiválokon évente kétszer komoly, országos hírnevű zenekarok is fellépnek nálunk, az a korábbi, roppant rokonszenves helyzet, hogy szinte hetente-kéthetente volt valamelyik szórakozóhelyen ilyen-olyan kisebb koncert, miközben kis túlzással helyi zenekarok garmadája létezett, sajnos megszűnt.

Együttesek jöttek, mentek, alakultak, feloszlottak, születtek, elhaltak. Mára már talán csak egy maradt belőlük: az Idióták.

Ők több szempontból is különlegesek:

 

1. Az életkoruk. Ránézésre rögtön megállapítható, hogy szemtelenül fiatalok, igencsak időben kezdték, szinte a hőskort idézően: amint megvan az alap zenei tudás, jöhet a zenekar, aztán majd folyamatosan, együtt fejlődünk.

 

2. Aktivitásuk. Immár 5 éve, hogy megalakultak, ez az 5 év pedig folyamatos építkezéssel, fellépésekkel, munkával, sőt mini fesztivál-szervezésekkel telt. Nincs helye elkényelmesedésnek.

 

3. Ambíciók. Jól láthatóan nem akarnak megelégedni az "évente kétszer a kocsmában zenélő helyi kedvencek" státuszával. Több, mint 100 fellépés van mögöttük, immár nem csak Bátaszék-, hanem a megye határain túl is egyre gyakrabban megfordulnak, miközben komolyabb fesztiválokra is sikerült bekerülniük. Ehhez feltehetően nem kevés háttérmunkára van szükség folyamatosan.

 

4. Repertoár. Talán az életkorukból is fakadóan ők nem a klasszikus P.Mobil-P.Box-Edda-Bikini dalokra épülő, mára sajnos kissé elcsépelt programot nyomják, inkább darálósabb, punkosabb lendületű dalokat választottak maguknak, így kitöltve egy kisebb, addig javarészt betöltetlen űrt a helyi zenei életben.

 

5. Saját dalok. Na igen. Itt jutottunk el ahhoz a kérdéshez, ahol végleg eldől, mivé válhat egy banda. Marad az örökös, más dalait játszó bulizenekar, vagy képes igazi zenészként valami újat alkotni. Ez az új persze nem feltétlenül lesz egyben eredeti is, tekintve, hogy tényleg nehéz ma már igazából ilyent alkotni, ahogy mondani szokták, mindent megírtak már, mégis ez az út igazán tiszteletreméltó. Mert nem a könnyebb utat választja, mások sikereire építve, inkább sajátot akar, hisz "igazi zenész saját zenéjét játsza".

 

Ennek tükrében igazán örömteli, hogy június 29-én a zenekar újabb saját dala került nyilvánosságra, Túl komoly címmel.

 

Bevallom, ezen a téren kicsit le voltam maradva, nem tudtam, hogy már vannak saját dalok, pedig visszagondolva, a Sör című számot koncerten már hallottam, de nem esett le, hogy saját, tavaly pedig egy 5 számos EP is napvilágot látott, csupa saját szerzeménnyel, Azon sokkal inkább lazább, punkos, punk-rockos, gyorsabb nóták kaptak helyet, gyakran bulizós szöveggel.

 

Élvezhető, vidám dalok, ez az új azonban hozzám sokkal közelebb áll, számomra örömteli a változás, ami tapasztalható a korábbiakhoz képest. Súlyosabb zene, vaskosabb hangzás, változatosabb hangszerelés, komolyabb szöveg. Lassabb, hömpölygőbb muzsika váltakozik a keményebb durvulásokkal, amihez jó kis alapot biztosít a zakatoló dob. Egy dolog volt elsőre furcsa számomra.

 
Úgy gondolom,Güzü hangja inkább az eredeti punkos vonalhoz passzol jobban, de nagyjából harmadik hallgatásra már ez sem volt feltűnő, valószínűleg csak hozzá kellett szoknom. Ő egyébként is egy érdekes pont, kicsit nehezen barátkoztam meg vele, de egyrészt az ő fejlődése komoly mértékű a kezdetekhez képest, másrészt pedig igazából nem is annyira létfontosságú, hogy Ronnie James Dio szintű énekes legyen, nincs szükség újabb színtelen-szagtalan X faktoros tehetségekre sem, az ügyesen éneklő felfedezettekkel már Dunát lehetne rekeszteni. A valódi zenei életben sokkal fontosabb, hogy karizmatikus frontember, igazi egyéniség legyen, ezekkel pedig szerencsére nincs gond.
 
Bár a Túl komoly nyilvánvalóan nem forgatja fel fenekestül a rockzene világát, ez az alkalom egy örömteli találkozásom volt a zenekarral. Az Idióták érezhetően keresi saját hangját, kalandoznak, próbálkoznak, és ami a fő, alkotnak. Kíváncsi vagyok meddig és hová jutnak el ezen az úton. De előtte jöjjön az új lemez!
 

-tm-