Ma 2018. december 12, szerda Gabriella napja van.
Ezen a napon történt:

Megjelent Báttaszéki Lajos könyvének újrakiadása!

2018. június 12.

Bátaszék jelességének másfél százada megjelent könyvét most magyarázó jegyzetekkel, korabeli illusztrációkkal és sokoldalú közéleti pályáját feltáró tanulmánnyal adják közre az Ünnepi Könyvhéten.

Dr. Báttaszéki (szül. Hofmann) Lajost Jeles Bátaszékiek sorozatunkban  még tavaly áprilisban mutattuk be. Szépirodalmi munkásságának egyik sarokköve volt az 1867-ben megjelent Fővárosi genreképek című szatirikus könyve. 

Báttaszékit bemutató írásunkban idéztünk is ebből a műből, mely mai olvasatra is nagyon szórakoztató és elgondolkodtató. 

Az újrakiadást  Csontó Sándor irodalom-történész vette gondjaiba, mely tanulmányban a bataszek.net kutatásait is felhasználta forrásként, amire nagyon büszkék vagyunk.

A könyvhéten való megjelenést követő hónapokban Bátaszékre várható egy könyvbemutatóra, ahol részleteket is megtudhatunk a megjelent műről.

 

 

A könyv a Kortárs Kiadó gondozásában jelent meg, az alábbi ajánlóval:


"Báttaszéki Lajos 1867-es zsánerkép-sorozata elsőként festett szatirikus rajzokat fővárosunkról, jellegzetes figuráiról és mindennapjairól. A péklegényről, házaló zsidóról, kocsisról és a társas élet felsőbb régióiról: az arszlánokról, divatházakról, színházi életről. Báttaszéki volt az első magyar flâneur, vagyis vérbeli „kószáló”, vitriolos tollú, eleven szellemű és szociálisan érzékeny újságíró, a jogegyenlőség harcosa, aki egyaránt otthonosan mozgott a születendő világváros szutykos pálinkaméréseiben és fényes száláiban."