Ma 2018. november 17, szombat Hortenzia, Gergõ napja van.
Ezen a napon történt:

Bukovinai székelyek Bácskában

2018. április 20.

A bukovinai székelyek Bácskában elnevezésű kiállítást nyitották meg ma a Szabadkai Városi Múzeumban.

A tárlat a bukovinai székelyek bácskai három és fél évének történetét mutatja be, egyebek mellett fotókon és tárgyi emlékeken keresztül. Az eseményen beszédet mondott Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

 

A megnyitó

 

A bukovinai székelyek bácskai történetéről a kiállítás mellett egy katalógus is készült, amelyből az érdeklődők még részletesebben megismerkedhetnek a bukovinai székelyek történetével. Papp Árpád, néprajzkutató, Szabadkai Városi Múzeum: „Ami rendkívül fontos a témában és a kiállításban, hogy a második világháború alatti etnikai viszonyokat is tárgyalja. Olyan mondanivalót prezentál, ami számunkra eddig nem volt elérhető.

 

A kiállítás

 

Nagyon hiányoznak a bukovinai székelyekhez kötődő kutatások és projektek, de szerencsére néhány hónap múlva egy tudományos konferencia is lesz a kiállítással kapcsolatban, valamint műhelymunkákat is szerveznek - mondta Hulló István, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója. Más helyszíneken is bemutatják a tárlatot a tervek szerint. „Konkrétan még nincsenek meg az utak, de az al-dunai székelyekhez el szeretnénk juttatni. Egyelőre az a biztos, hogy a tudományos konferencia és a műhelymunkák megvalósulnak.”

 

Az énekcsoport

 

A bukovinai székelyek egy magyar népcsoport, akik az egykori Bukovinában telepedtek le, és öt falut népesítettek be. A valamikori Bukovina mostanra Románia és Ukrajna között van felosztva. A bukovinai székelyek betelepítése 1941-ben, vagyis 77 évvel ezelőtt kezdődött meg Bácska területére. A szabadkai kiállítást Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár nyitotta meg. „Ez a kicsiny népcsoport, mintegy 15 ezres népcsoport új hazára lelt itt a Bácskában, próbált megkapaszkodni. Nem neki köszönhető az, hogy ez nem sikerült, hiszen az újabb váltás során, 1944-ben a visszatérő partizánok, illetve a szovjet hadsereg előrenyomulása miatt egyik napról, vagy egyik óráról a másikra '44 októberében el kellett innen menekülniük.

 

A kiállítás

 

A bukovinaiak 1944-ben után Magyarország területén telepedtek le. A szabadkai kiállítást a magyar nemzetpolitikai államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta. A tárlatot június végégig tekinthetik meg az érdeklődők az észak-bácskai város múzeumában.

forrás: pannontv.com