Ma 2018. október 22, hétfõ Elõd napja van.
Ezen a napon történt:

Csodás lények történetei elevenedtek meg

2018. április 06.

Sok bátaszéki résztvevője is volt a  mesemondó versenynek

 

A bukovinai népcsoport identitásának erősítését szolgáló, az ízes nyelvjárást őrző, a fiatal nemzedék tanítását célzó versenyre ezúttal is a megye szinte minden székely lakta településéről utaztak versenyzők, de még a határon túli Székelykevéről is.

 

Bátaszéket hét gyermek képviselte: Molnár Pál, Matejcsek Míra, Matejcsek Vajk, Halbaksz Zsóka, Holecsek Minka, Pomsár Anna, Szabó Zsombor, Tóth Kristóf és Tóth Alexandra. Minka 3. helyezést ért el korosztályában. Gratulálunk a szereplésekhez!

 

-Roppant fontos szerepe van a székely tájnyelv fennmaradásában és a mesekincs megőrzésében a megmérettetésnek – mondta Illés Tibor, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének (BSZOSZ) elnöke. – A rendezvény egyik célja, hogy átörökítsük nyelvünket a fiataloknak. A mese megkedvelteti a nyelv használatát. Fontos, hogy a gyerekek minél kisebb korban tanulják meg, fontos szerepet játszik a felnőtté válásukban.

Hozzátette: a nemzetpolitikai államtitkárság Mátyás király-emlékévet hirdetett idén, ehhez kapcsolódva a szövetség országosra terjesztette ki az eseményt. A versenyen megjelent Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, és Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója.

 

A mesemondó versenyen négy korcsoportban adták elő a történeteket a résztvevők, az első három helyezettet hirdették ki és a különdíjasokat jutalmazták.

 

Eredmények:

 

5–8 évesek:

1. Bíró Benedek (Zomba)

2. Pallagi Veronika (Vaskút)

3. Holecsek Minka (Bátaszék)

 

9–10 évesek:

1. Ignácz Lili (Csátalja)

2. Csabai Petra (Izmény)

3. Szőcs Csanád (Vaskút)

 

11–14 évesek:

1. Szabados Ildikó (Csátalja)

2. Csernik Zorka (Pécs)

3. Varga Kincső Réka (Kakasd)

 

Felnőttek:

1. Csaba Józsefné (Bonyhádvarasd)

2. Barabás Andrea (Kakasd)

3. Kató Hargita (Kakasd)

 

A Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének különdíját Szatmári Anna, a szerbiai Székelykevéről érkezett mesemondó kapta.

A Vaskúti Székelyek Egyesületének elismerését Barabás Áron (Vaskút) vehette át, míg a polgármester, Alszegi Zoltán jutalmát Szőcs Csanád (Vaskút) érdemelte ki.

 

 teol.hu nyomán bataszek.net