Ma 2018. november 18, vasárnap Jenõ napja van.
Ezen a napon történt:

A közmeghallgatásról

2018. március 15.

Rövidre fogott beszámolók, tömör válaszok a kevés kérdésre

Bátaszék Város Önkormányzata Képviselő-testülete tegnap, március 14-én tartotta 17 órától éves közmeghallgatását.

 

A szokásos menetrend szerint először a bátaapáti hulladéktároló előző évéről és az idei tervekről kaphattunk tájékoztatást.

 

Darabos Józsefné, a Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás elnöke elmondta, hogy az idei szerződés aláírás alatt áll, Bátaszék a tavalyinál mintegy 2 millió forinttal többet kaphat a támogatás általános növekedésének köszönhetően. A 2018-as programok között szerepel egy alsó tagozatos rajz-, illetve felső tagozatos plakátpályázat, melynek eredményhirdetésére a Június 8-i Tettrekész-napon kerül sor.

Dr. Kereki Ferenc, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú NKft  ügyvezető igazgatója számolt be annak a fejlesztésnek az eredményéről, melynek köszönhetően az eddigi 19%-os tárolókapacitást 50%-osra tudták növelni, a biztonságot megtartva természetesen.

 

Ezt követően egy rövid köszönetet mondott Bagdi László TETT-kapcsolattartó a lakossági ellenőrző bizottság tagjai felé. 20 civil ellenőr képzi magát rendszeresen és végez méréseket a környezet biztonságának monitorozása és a lakossági kontroll érdekében. A Monitoring rendszer egyébként ITT elérhető a Katasztrófavédelem honlapján.

 

Dr. Bozsolik Róbert polgármester összefoglalta beszámolójában a 2017-es év eredményeit.

Számokban: 35 testületi ülés, 48 bizottsági ülés, 283 előterjesztés, 374 határozat, 21 rendelet – ez a ’90-es évekhez képest mintegy megkétszereződött, megháromszorozódott számsor. Polgármester úr sikerként kiemelte, hogy az előterjesztéseket 99%-ban egyhangúlag fogadja el a testület.

 

A 2017-es év eleji költségvetési főösszeg 948MFt-jához képest a sikeres pályázatoknak köszönhetően ez az év során 2.117MFt-ra emelkedett. Ebből fejlesztésre 43,6Mft-ot, beruházásra 93MFt-ot fordított a város. Az 5 TOP Pályázat, egy KEOP pályázat és mintegy 10 kisebb pályázat összesen 1.591MFt-ot hozott a városnak.

 

Kiemelte a szociális ellátórendszert, a Tolna megyében egyedülállóan bevezetett önkormányzati támogatást a rota- illetve bárányhimlőoltásra. A 875 éves évfordulóra fűzött programsorok tovább építették a közösséget, film készült a város történetéről (több, mint 2000 megtekintést ért el a youtube-on), kiadták a város receptes könyvét, szobrot állítottak II. Géza királynak.

 

2018-ban a tervezettek szerint 93,9 MFt jut a felújításokra, 1.365MFt a beruházásokra, főleg a pályázatoknak köszönhetően megvalósulhat a játszótér mellé tervezett edzőtér (street-workout), a TAO támogatásnak köszönhetően műfüves pálya létestésére lesz lehetőség, megújul a sportcsarnok.

 

Ezután következtek a kérdések, melyek közül az ebtartással kapcsolatosan a bataszek.net küldte meg nyílt levelét a városvezetésnek, a kapott válaszokat holnap tesszük közzé.

 

Másik kérdés a belvízzel kapcsolatosan érkezett, melyre Bozsolik Zoltán irodavezető úr adott rövid választ, miszerint a geodéziai felmérés zajlik, ezt követően megkeresik a megfelelő műszaki megoldást, majd arra a pénzügyi forrásokat. a megjelent kérdező idős hölgy azonban szeretett volna megnyugtatóbb és konkrétabb választ kapni arra, hogy gondos tulajdonosként mire számíthat háza falának épségét illetően. Ekkor Polgármester úr vette át a szót, és igyekezett megnyugtatni az utcában élőket, hogy igyekeznek minden tőlük telhetőt megtenni a lehető legrövidebb időn belül.

 

Kérés érkezett még a szentháromság téri platánfákkal kapcsolatban, melyek gyengébb ágai a viharok során veszélyt jelentenek az utcákon közlekedőkre. Dr. Bozsolik Róbert ígéretet tett, hogy megkeresik az erdészetet a probléma orvoslására.

 

Kérdést tettek fel a Plébánia kerítésével kapcsolatban, melyre megtudhattuk, hogy az Önkormányzat segítségével renoválásra, felújításra kerül, azonban parkoló bővítésre sajnos nem lesz lehetőség.

 

Újra felmerült a magasperon szükségessége a vasútállomáson az idősebb utazók fel-és leszállásának lehetővé tétele érdekében. Ugyan a korábbi években elutasító volt a MÁV e tekintetben az utas számra hivatkozva, azonban Polgármester úr egy újabb levélbeli megkeresésre ígéretet tett– hátha változott azóta a MÁV hozzáállása.

 

 

Összességében elmondható, hogy a korábbiakhoz hasonlóan csekély érdeklődés mellett, protokoll szerint zajlott a szűk két órás közmeghallgatás. Talán szerencsésebb lenne, ha a városlakók nagyobb számban jelennének meg, kéréseiket nem a közösségi médiában, hanem személyesen, vagy írásban benyújtanák e nyilvános alkalomra – így várhatnak csak egyenes, részletekbe menő választ, hiszen a baráti beszélgetések, facebook-os posztok alá nem ér oda a városvezetés hangja.

CSTZS