Ma 2018. október 17, szerda Hedvig napja van.
Ezen a napon történt:

Gazdafórumon esett szó a külterületi utakról

2018. március 08.

Gazdafórumra hívták a helyi mezőgazdasági vállalkozókat, őstermelőket a bátaszéki városházára.

A több mint negyven résztvevőnek először Németh Judit, a megyei agrárkamara főfalugazdásza tartott tájékoztatót az őstermelőket érintő aktuális kérdésekről.  A fórum központi témája azonban a külterületi utak állapota és azok karbantartása volt.

Dr. Bozsolik Róbert polgármester elmondta, a város tavaly vette át a tsz-től az utakat. Ezt követően kidolgoztak egy szabályzatot, melynek pénzügyi alapja, hogy a gazdák és az önkormányzat adnák össze a pénzt. A két hektár fölötti földterülettel rendelkezők évente ezer forintot fizetnének ebbe az alapba egy-egy hektár után. A gazdák által összeadott pénzhez a város is ugyanannyit tenne, mondta a polgármester. Minden évben összehívnák a fórumot, ahol eldöntenék, melyik utat hozzák rendbe, a munkát a város végeztetné el.

A gazdák részéről a befizetés önkéntes. A polgármester elmondta, az adataik szerint 3000 hektárnyi az érintett terület, így akár jelentős összeg is összejöhetne a befizetésekből és a város kiegészítéséből évente. Kérdés, hogy az önkéntes befizetésekhez csatlakoznak-e a nagyobb gazdaságok is, mint a Palotabozsoki Mezőgazdasági Zrt., vagy a Szekszárdi Mezőgazdasági Zrt. Bíznak abban, hogy erkölcsileg minden érintett gazdálkodó úgy gondolja: az utakat nem csak használni akarja, hanem kötelessége ezek karbantartása is. Az ütemterv szerint elsőként a csapadékvíz elvezetését oldanák meg, majd a külterületi utakat hoznák rendbe. A megjelent gazdák pozitívan fogadták a terveket és a befizetésekkel is egyetértettek.

forrás: teol.hu