Ma 2018. október 22, hétfõ Elõd napja van.
Ezen a napon történt:

Bátaszék fejlődik: korszerű tanuszoda és művelődési ház

2018. február 23.

Folyamatosan fejlődik Bátaszék, most a tanuszoda korszerűsítési munkálatai kezdődtek el, de jut pénz a művelődési ház felújítására, sőt a köztemető zöldítésére, további fejlesztésére is.

December 18-án kezdődtek el azok az előkészítő munkálatok, melyek a helyi tanuszoda energetikai korszerűsítését oldják meg. Dr. Bozsolik Róbert polgármester Petrich Csabának, a kivitelező cég ügyvezetőjének adta át ekkor a munkaterületet.

A korszerűsítés előzménye, hogy 2016-ban sikeresen pályázott a bátaszéki önkormányzat az uszoda energetikai korszerűsítésére, így közel 264 millió forint támogatást nyert el a város. A tervezett korszerűsítés a tanuszoda vizének felfűtését és hőmérsékletének megtartását teszi gazdaságosabbá. Cél az is, hogy az egyéb használati meleg víz felfűtését ellátó hőszolgáltató berendezéseket átállítják geotermikus hőenergia igénybevételére. A megújuló és környezetbarát energiaforrással megszüntetik a földgáz elégetésével járó károsanyag-kibocsátást, valamint a földgáz árát is megspórolják, tájékoztatta lapunkat Bozsolik Róbert polgármester.

 

A tervezett új gépház az uszoda déli oldala mellett megépülő két könnyűszerkezetes épületben lesz. Ide kerülnek a majd a hőszivattyúk és puffertartályok. A technológiai rendszer gépeinek villamosenergia-ellátását részlegesen biztosító napelemtelep a tanuszoda tetejére kerül. A létesítmény működési költségei a fejlesztések után a mostani energiavásárlási költségekkel csökkennek majd, éves szinten mintegy 10 millió forinttal kell erre a célra kevesebbet költeni.

A két nagy fejlesztés, felújítás – tanuszoda és művelődési ház – mellett folytatódik a bátaszéki köztemető belső úthálózatának kiépítése, a ravatalozó festése, mázolása, valamint a temető zöldítése, vagyis fák, bokrok ültetése. Folytatódik a tűzifaprogram, és a szociális támogatások folyamatosságáról is biztosítja a városlakókat az önkormányzat. Napirenden van a tűzoltóság támogatása, a tornacsarnok felújítása 20 millió forint támogatással. A városi könyvtár lebonyolításában egy nyertes EFOP-pályázatnak köszönhetően 21,4 millió forintos program indul ősszel, valamint a helyi közbiztonság fejlesztésére 350 ezer forintot biztosít a város.

A művelődési ház felújítása után átszervezés következhet

Január második hetében megkezdődtek a művelődési ház felújítási munkálatai is. A vezetékcseréket, illetve a vakolást és festést követően új lámpatesteket helyeztek el, amelyek immár energiatakarékosak, ráadásul esztétikusak is. A kiállítások lebonyolítására szolgáló helyiség teljesen megújult, ott is megtörtént a lámpacsere, de megjavították a fűtést, és a burkolási munkákat is befejezték.

Átszervezésre is lehet számítani a házban, a kiállítóból irodahelyiség lesz, így ki tudják nyitni a ház főbejáratát, és a jövőben ezen keresztül érkezhetnek a vendégek. Belépve az épületbe már az új irodában kaphatnak felvilágosítást a rendezvényekkel kapcsolatban az érdeklődők, mondta Csötönyi László, a Bátaszékért Marketing Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Aki hozzátette, a felújítások gőzerővel folytatódnak, a cél egy valóban aktívan működő, élettel teli közösségi tér létrehozása. A költségeket részben önerőből (közel 4 millió forint), részben támogatással (1,5 millió forint) oldják meg. De itt még nem állnak meg, mert idén még saját forrásból további 5 millió forint költségű felújítás várható.