Ma 2018. november 18, vasárnap Jenõ napja van.
Ezen a napon történt:

Pályaválasztási nap Bátaszéken 2017.november 9-én

2017. november 28.

Kicsit megkésve adunk hírt egy rendkívüli nap egyik szegmenségől, mely remélhetőleg minden gyermekben, fiatalban meghatározó nyomot hagyott. Bóta Gyulát, a Bátaszék ÖTP Parancsnokát kértük, írjon portálunk számára néhány szót arról a napról, melyről élményekkel gazdagon térhettek haza az iskolából a gyerekek.

2017.11.09-én tartotta a pályaválasztási napot a Bátaszéki Kanizsai Dorottya Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Mayer Istvánné alsós igazgatóhelyettes asszony engem kért föl, hogy programot szervezzünk a 4-es évfolyamnak erre a napra. A délelőtt folyamán 3 helyszínen ismerhették meg a "kéklámpások" munkáját. Az iskolában a nagy sikerű "Értetek!" elnevezésű stroke-alcohol és drogprevenciós program oktató videóját láthatták.
 
 
A videó vetítés közben én magyaráztam a gyermekeknek hogy mit  látnak, hogyan és miért avatkoznak be a rendőrség, tűzoltóság és a mentőszolgálat munkatársai. A beszélgetések során kitértünk arra, hogy hogyan kell segítséget kérni a különböző szervezetektől, és hogyan tudunk segíteni bajba jutott társainkon. Fontos eleme volt a kérdések-válaszok blokknak, hogy megértsék a fiatalok az élet nem egy számítógépes játék. Ha meghozunk egy rossz döntést itt nem tudunk egy gombbal új életet kérni.
 
A másik állomás a Bátaszéki Tűzoltóság volt. A gyermekek kipróbálhatták egy speciális légzőmaszk segítségével, milyen az amikor egy tűzoltó füsttel telített helységbe megy be.Különböző akadályokat kellett teljesíteniük a gyermekeknek. a társuk segítségével. Ezután következett a létramászás a megfelelő védőeszközökkel. A tűzoltók részéről Nagy Tibor, Pesti Zoltán, Bitter Attila segítette a munkát. Szabó Ákos tűzoltó a tűzoltóság kisbuszával hozta-vitte a gyermeket a 3 "állomás" között.
 
A harmadik állomás az Országos Mentőszolgálat Tolna Megyei Mentőszervezetének Bátaszéki Mentőállomása volt. Kántor Zsolt állomásvezető és Fárbás Csaba mentéstechnikus bemutatta a gyermekeknek a szabályos újraélesztést, a különböző sebkezelési és kötözési formákat, valamint a mentőszolgálat által használt mentéstechnikai eszközöket, valamint a Bátaszéken szolgáló mentőgépjárműveket.
 
A visszajelzések alapján hasznos nap volt a 4.-es tanulóknak. Bízom benne, hogy olyan élményekkel gazdagítottuk őket, ami pályaválasztás során a mi gyakran rögös ugyanakkor sokszor változatos és örömteli hivatásunk felé irányítja a gyermekeket!