Ma 2018. november 21, szerda Olivér napja van.
Ezen a napon történt: 1896. november 21., Elhunyt Magyarevics Jeremiás, bátaszéki születésű ortodox pap, a görög keleti szerb egyház budai püspöke, a grabováci kolostor archimandritája. Hamvait a szentendrei szerb templomban helyezték örök nyugalomra.
MENÜ

BLOGOK

Juditsuli

Tanulással kapcsolatos ötleteimet szeretem megosztani, nem csupán tanítókkal, hanem szülőkkel, vagy a játékos tanítás iránt érdeklődőkkel. Remélem, sokan találnak itt egy-egy olyan ötletet, amit szívesen kipróbálnának, vagy éppen segítséget kapnának olyan dolog gyakorlásához, ami eddig nehézséget jelentett gyermeküknek.

Olvasást fejlesztő játék elsősöknek és már olvasni tudóknak
A játék onnan gyökerezik, hogy azon törtem a fejem, hogyan tudnék olyan társasjátékot kitalálni, amit egyszerre élvezhet, az ki már tud olvasni, s az is ki még csak a hangleválasztásban bontogatja szárnyait.
Léghajón repül ám a vakáció!
Ha éppen nincs jó idő, vagy a szúrós nap elől hűvös szobában keresünk menedéket, mindenképpen jó ötlet léghajót készíteni! Mi már ki is próbáltuk!
Játékok a nyári szünetre
Ma játékokat készítettünk, csapatokban. A kisebbek „nagy ho-ho-horgász” játékot. A pecabot mágneses, a halacskák szeme pedig egy Milton kapocstól lett „vonzó”.
5 érv a szópiramisok mellett
Rejtvényeket, szópiramisokat megfejteni már elsős korban ugyanolyan fontos,
Gondolkodás és figyelem
Erre a két területre fókuszáltam, amikor ezt a feladatlapot készítettem. Ezzel kapcsolatban több csapdát is elhelyeztem, melyek a cseppet elmélázót könnyen tévútra terelhetik. No, nem gonoszságból, éppen ellenkezőleg, a figyelem ébrentartása céljából!
Nemzetünk a szívünkben
Ilyenkor nemzeti ünnepünk küszöbén, jó lenne újra átélni és átadni azt a pátoszos hazaszeretet, mely a márciusi ifjak lelkében dübörgött 1848-ban. Petőfi Nemzeti dala még ma is felkorbácsolja az érzelmeket, de ez még kevés ahhoz, hogy kis zsiványaink lelke is ünneplőbe öltözzön.
Miért jó közösen regényt olvasni?
A közös olvasás közösséget kovácsol. Közösen olvasni egy könyvet, azt jelenti, valami titok összeköt minket. A titok, pedig mindig varázslatos, olyan valami, ami minden gyerkőc fantáziáját megmozgatja. Közösen olvasni egy könyvet, pont annyit jelent, hogy van egy közös titkunk.
Szerinted a te gyerkőcöd azonnal, önként elolvasná egymás után 10-szer ezt a 14 szót, ha erre kérnéd?
A választ én is tudom! De van rá egy CSODA MÓDSZEREM az OKOSÍTÓBAN!
Ugyan ki mondhatta?
Mátyás királyt megvendégelik c. magyar népmese alapján
Felmérések
Ahogy közeledik az első félév vége, eljön a felmérések dömpingje. Sokszor nehéz, időt rabló feladat összeállítani ilyet.
BUÉK
De jó, ilyenkor az esztendő legelején hittel, reménységgel, őszinte szívvel bízni abban, hogy BOLDOGOK, EGÉSZSÉGESEK és SZERENCSÉSEK leszünk!
Keresztezett mozgások minden nap, a jobb tanulási képesség eléréséért
Minden új képesség elsajátításához, minden tanulási folyamathoz szükség van mind a két agyfélteke közreműködésére. Ahhoz, hogy folyamatosan tudjunk olvasni, képesek legyünk színesen megfogalmazni a gondolatainkat, hogy tudjunk helyesen írni, és egyszerre figyelni és gondolkodni, szükségünk van arra, hogy képesek legyünk keresztezni az agyunkban a középvonalat.
Mert csapatban alkotni sokkal jobb!
Itt a tél kezdetén a legjobb alkalom, hogy csapatokba rázódjunk, s közösen öltöztessük téli díszbe az egész sulit! A gyerkőcök sokkal jobban szeretnek együtt egymást segítve alkotni, mint magányosan. A csapatokat is más-más feladat inspirálja, s ha a sok-sok részből majd egy egész „műalkotás” kerekedik ki, akkor az valami csuda jó. Az idő ilyenkor röpül, és igazi kuriózumok születnek a kicsi kezek nyomán.
5 érv a zenés ritmusjátékok mellett
A finommotoros mozgások, kezek, ujjak mozgása és fejlettsége szoros összefüggésben áll a beszédképző szervek, a száj izmainak fejlődésével. Ha a kézügyességet fejlesztjük, azzal támogatjuk a szép és helyes beszéd kifejlődését.
Olló, papír, ragasztó, indulhat a barkácsolló!
Nincs is jobb annál, mint amikor a korán bekukucskáló sötét estét, vagy a szeles szomorú időt felvidítjuk valami különleges barkácsolással!
Hol van már a cipőfűző?
Szinte észre sem vesszük, úgy tűnnek el életünkből bizonyos dolgok, amelyek még akár saját gyermekkorunkban is teljesen természetesek voltak.
Gesztenye és körömlakk
Melyik kislány ne szeretne szivárványszínű csillogó körmöket? Aligha van ilyen! Ha lehetne, a szivárvány minden színét kipróbálnák melyik színtől lesz a legkáprázatosabban pompázó a körmük. Miért is ne vehetnék kölcsön egyszer a már megunt félig telt üvegcséket!
Bal, jobb, bal…
Amíg anyu kezét fogva ballagunk az óvodába, minden olyan egyszerű. Csak lépegetünk egymás után, bal láb után a jobb és minden megy magától. Aztán jön a tanító néni, aki keresztkérdéseket tesz fel, hogy melyik a jobb kezünk, bal lábunk, melyik kezünkkel fogjuk a ceruzát.
Mi kell az új tanévhez?
A médiából egyértelmű üzenet érkezik felénk erre a kérdésre: PÉNZ, jó sok pénz! Halljuk a reklámokból mi minden kell a suli indulásához megvásárolni egy rendes, gondoskodó szülőnek. A vásárlásra ösztönző reklámok, hirdetések a hurrikán erejével csapnak le családokra így tanévkezdés idején.