Ma 2018. november 21, szerda Olivér napja van.
Ezen a napon történt: 1896. november 21., Elhunyt Magyarevics Jeremiás, bátaszéki születésű ortodox pap, a görög keleti szerb egyház budai püspöke, a grabováci kolostor archimandritája. Hamvait a szentendrei szerb templomban helyezték örök nyugalomra.
MENÜ

BLOGOK

Képzőművészeti iránytű

Szerzőnk restaurátor, festménybecsüs szakember. Írásaiban a képzőművészet különböző ágaiban kalauzolja el az érdeklődő Olvasót!

A csend és a kitartás művészete
Simon László természetfotós
Meseország Királynéja
Hermesz Anikó keramikus
Egy másfajta értéktár 1.
Mottó: „Mi az ízlés? Az elfogadott ízlést jelenti, ha egy dolog elég sokáig ismétlődik, ízléssé válik. A munka elvégzésével önmagáért való dologgá lesz és az is marad.” /Marcell Duchamp/
Objektív 4 - Ez Bátaszék?!
Nagy betűk hirdetik a templom előtt felállított transzparensen. Idáig is tudtam, hogy, otthon tájak és kultúrák találkozásában, hogy jeles épületek és emberek alkotják a települést. De úgy látszik, ez nem elég, hogy biztosak legyünk, hogy itt élünk, és ez valóban Bátaszék.
Objektív 3. - Gondozás nem jár a lajstrom mellé?
2018. március 25. egy héttel Húsvét előtt.
2018. május 1-5. Zarándoklat Lengyelországba
Lassan ez az év is véget ér, ilyenkor a számvetést a jövő tervezése is követi. Jó előre tervezni és gondolkodni egy reményteljes, új utazás lehetőségén. Két úti cél is adódik a Julianus Tour szervezésében, és Krisztián atya vezetésével.
Objektív 2. - A halálban mindenki egy
Al-rovatunkban a Képzőművészeti Iránytű a jelenre fókuszál. Jártunkban-keltünkben láthatunk ezt-azt Bátaszéken. Melyek az üdvözlendő változások? Melyek azok, amin viszont meg kellene, hogy hökkenjünk? Fényképezőnk objektívével ezeket örökítettük meg, és tesszük közzé.
Ki volt Bertók Dezső bácsi?!
Kiss Eszter tanárnővel - mint régi tanítványok- gondoltuk, hogy egy kiállítás keretében emlékezünk meg volt tanárunkról. A mai világban keressük a kapaszkodókat, saját gyökereinket, hiszen csak így lesz képes egy település egységes egésszé válni.
Mesebeli madarak világa
Április 12-én ismét abban a megtiszteltetésben -és egyben nehéz feladatban - volt részem, hogy gyermekek gyönyörű alkotásai közül kellett a legszebbeket kiemelnem az értékelő zsűri tagjaként.
Öröm valamint vandálkodás
Hangolódjunk Húsvétra - megrongálták a Kálvária-szobrokat
Olaszország Szentek és csodák nyomában
A Bátaszéki Katolikus Plébánia zarándoklata - Nagy örömmel és izgalommal olvastam a csodálatos út lehetőségét, e cikk megírására mégis egy kedves bátaszéki reményteli utas késztetett: „Kérlek, hívd fel a figyelmet erre az útra!”
Rembrandt - élő adásban
Második alkalommal tarthattam telt házas előadást Bátaszéken a restaurálás rejtelmeiről. Megható számomra az az érdeklődés, ami szakmámat övezi, nem is hittem volna, hogy ilyen pozitív visszajelzéseket kapok.
Számvetés az elmúlt évről és érdekességek a II.vh-s emlékműről
Egy új év kezdetén szeretnék én is igen sok örömet, és egészséges új esztendőt kívánni minden Kedves Olvasónak, aki megtisztelt azzal,hogy blogomat olvassa.
Objektív 1.
Al-rovatunkban a Képzőművészeti Iránytű a jelenre fókuszál. Jártunkban-keltünkben láthatunk ezt-azt Bátaszéken. Melyek az üdvözlendő változások? Melyek azok, amin viszont meg kellene, hogy hökkenjünk? Fényképezőnk objektívével ezeket örökítettük meg, és tesszük közzé.
A pályáztatás tanulságai szobor ügyben
Bátaszék, 2016
A Nyugat barokkja
XV. század végén Spanyolországot is elárasztották a külföldi művészek. A vándorlás általános jelenség volt ebben az időben. A félsziget a mór alapokon nyugvó elemeket kombinálta és neomuzulmán művészetet alkotott.
Van pénzünk, állítsunk szobrot!
Blogjbejegyzéseim megjelenése óta többször találkozom a város polgáraival, akik a képzőművészettel kapcsolatban érdeklődnek, sok tanulságos gondolat kerül így szóba.
Barokk Magyarországon
A kor képzőművészete egymással szoros kapcsolatban áll: a szobrászat, festészet beilleszkedik az építészetbe. Nagyfokú a művészvándorlás. A környező vidék művészete az országhatáron túl is döntően befolyásolta az egyes műfajok alakulását.
A barokk
A barokk a XVII.sz. uralkodó művészeti irányzata, amely kb. 1575-től kb. 1770-ig tartott. A XVII. század kezdetén egymás mellett élt és egymást módosította a reneszánsz és a barokk. Érdemes tudni, hogy Magyarországon nem beszélhetünk homogén barokkról, eltérve így az egységes keresztény kultúrára építő nyugattól.
Műelemzések a reneszánsz korából
Cimbue Santa Trinita Templom Trónoló Madonnája a reneszánsz előhírnöke (Firenze 1280)
A Gondozási Központ Idősek Klubjának rajzpályázatáról
Az a megtiszteltetés ért, hogy a Föld Napja alkalmából, konyhakerti zöldségek illetve gyümölcsök ábrázolása témakörben meghirdetett pályázat alkotásait zsűrizhettem a mai napon.
A reneszánsz kor bemutatása
Tisztelt Olvasó! A grafikai kaland után most a nagy művészeti korszakok következnek. Nem az esetleges vásárlás lehetősége, hanem a stílusjegyek ismerete alakítja ki azt a látásmódot, ami a későbbiekben segít az eligazodásban. A teljesség igénye nélkül a festészet fejlődését a reneszánsz ismertetésével szeretném indítani, a bemutatás során vissza-visszatérve a klasszikusokra.
A grafikák
Művészeti kalandozásunkat a leg érték- és árarányosabb technikával, a grafikával és sokszorosított eljárásaival kezdjük. A grafika szó jelentése a görög „graphein” szóból származik, és a látott, tapasztalt formáknak vonalak, pontok és síkok alakjába való áttételét értjük, lenyomat készítés céljából.
Értékek és virtuális átverések
Örömmel fogadtam el egy felhívást, hogy a karácsonyi rajzverseny egyik zsűritagja lehessek. Tapasztalatból tudom, hogy a képzés igen magas szintű. Jó érzés látni a sok kis csodát az iskola folyosóin, és hallani azokról a sikeres gyermekekről, akik innen indulva jutottak a vizuális képzés elismert szintjeire.