Ma 2018. november 21, szerda Olivér napja van.
Ezen a napon történt: 1896. november 21., Elhunyt Magyarevics Jeremiás, bátaszéki születésű ortodox pap, a görög keleti szerb egyház budai püspöke, a grabováci kolostor archimandritája. Hamvait a szentendrei szerb templomban helyezték örök nyugalomra.
MENÜ

BLOGOK

Könyvajánló

Mottó: A jó könyveket el kellene tiltani, hogy olvassák is őket.- Móra Ferenc / Motttó2: A könyvben nem az érték, ami le van írva, hanem amit kiolvasunk belőle. Minden szó arra való, hogy megindítson bennünk egy folyamatot, s mi ezt hitelesítsük.- Kosztolányi Dezső

Gerard látomásai
Nem titok, hogy szeretem Kerouac irodalmát. A stílusát, ami magával ragadt az első pillanattól kezdve, az életszemléletét, amit hamar átvettem tőle, az egész mozgalmát, ami sajnos itthon gyerekcipőben tudott csak járni, mert nem sokkal azután elvitte a láz.
Könyvajánló: Kodolányi János: A néma város (elbeszélések, Szent István Társulat, 2004)
Bevallom, a néven kívül nem ismertem ezt az írót. Az, hogy ez a könyv akadt a kezembe, párhuzamos volt azzal, hogy elkezdtem a magyar népi mozgalomról olvasgatni, mely kicsit talán háttérbe szorult az irodalomoktatásban (ha valaha volt is egyáltalán objektív oktatás ezen furcsa, „harmadik utas” formációról…).
Kosztolányi Dezső: Könyvek és lelkek
(Európa, 2011) Bevezetőül annyit megjegyeznék, hogy Kosztolányitól nem ez az első olyan összeállítás, mely irodalmi témájú esszéit tartalmazza, halála után közvetlenül Illyés Gyula kezdte rendezni ezen írásokat, az újabb kiadások közül pedig érdemes citálni a Tükörfolyosó (Osiris, 2004) illetve Szabadkikötő (Osiris, 2006) kiadásokat.
Kövesdy Zsuzsa - Kozma László: Élned, halnod…
A munkatáboroktól az 1956-os forradalomig
Rory Miller: Konfliktus és erőszak
"nem csak szépirodalom"
Fekete Gyula – A hű asszony meg a rossz nő
Mottó: „Szépen megetted a kenyered javát /Ez volt az utolsó, nem lesz több kutyád, /Hatmillió angyal az égből figyeli /Ha már a sorban nincs előtted senki… ” P. Mobil
Tormay Cécile: Bujdosó könyv
Február 25. A kommunizmus áldozatainak emléknapja - Könyvajánló
Vitéz Somogyvári Gyula: És mégis élünk…
A statisztikák szerint benne vagyunk a Földön 5 legrosszabbul élő országok között. Legalábbis a megkérdezettek szerint olyan rossz helyzetben vagyunk, mint ahol hurrikánok söprik el az otthonokat, földrengések döntik szét a házakat, míg itthon a legnagyobb gond sok „nehéz” helyzetben élő családnak, hogy nincs plazma tv-jük.
Herczeg Ferenc: Pogányok
Ritkán járok az Alföldön, de mindig különös élményt nyújt. Mintha valami feszítené a mellemet, szét akarná pattintani, hogy a lelkem kiszabadulva mámorosan, szabadon szárnyalhasson a végeláthatatlan puszta felett.
Fekete István: Zsellérek
Hogy alakul ki egy fiatal értékrendje? Milyen út vezet addig, míg elhangzik a mondat: "ember lettél, fiam!"?
Láthatatlan ember
150 éve született Gárdonyi Géza
Virágzik a mandula
60 éve hunyt el vitéz Somogyváry Gyula