Ma 2018. november 21, szerda Olivér napja van.
Ezen a napon történt: 1896. november 21., Elhunyt Magyarevics Jeremiás, bátaszéki születésű ortodox pap, a görög keleti szerb egyház budai püspöke, a grabováci kolostor archimandritája. Hamvait a szentendrei szerb templomban helyezték örök nyugalomra.
MENÜ

BLOGOK

Bukovinai székelyek

Hold, ha feljön, nap, ha támad, Érezzétek azt a vágyat: Leborulni, le a földre, Az anyára, az örökre.

Megemlékezés dr. Németh Kálmán újratemetéséről
„ Szórattunk ezer felé De megmaradtunk S maradunk ez után es Valami mindig összegyűjt münköt.”
Megemlékezés
A Bátaszéki Székelyek Baráti Köre elnöksége tisztelettel meghívja Önt és családját a 2015. szeptember 25-i (péntek) Dr. Németh Kálmán 10 éves újratemetési évfordulójára rendezendő megemlékezésre.
Bukovinai találkozások 2015
A XXVI. Bukovinai Találkozások Nemzetközi Folklórfesztivál július 31-e és augusztus 2.-a között a Völgység fővárosában, Bonyhádon lett megrendezve.
Csíksomlyói pünkösdi búcsú
Csíkszereda- Csíksomlyó vidékén pünkösd „nagyhete” is ünnep. Sokan már ilyenkor fogadják a csíksomlyói búcsúra érkező csoportokat, a Mariazellből kerekező zarándokokat, benépesül a Mária-út, és sok száz család vesz búcsút gyalogszerrel induló tagjaitól, hogy együtt telepedjenek az Úr pünkösdi asztalához. Járművek százain indul a zarándok nép. A találkozás kis és nagyobb csodáinak lehetünk átélői.
Madéfalvától Bátaszékig
A Bátaszéki Székelyek Baráti Köre emlékműsort rendezett 2015. május 10-én a bukovinai székelyek Magyarországra, Bátaszékre történő telepítésének 70-ik évfordulója alkalmából.
Székely borverseny
„Boldogok azok az emberek, akik a borral a nap melegét gyűjtik szívükbe és lelkükbe.”
Székely mesemondó verseny
Immár tizennyolcadik alkalommal lett megrendezve a Sebestyén Ádámról elnevezett mesemondó verseny március 28-án, Hőgyészen.
Székely disznóvágás és farsang
A Bátaszéki Székelyek Baráti Körénél lezajlottak az idei év első rendezvényei. Túl vannak a taggyűlésen, választáson. Február 14-én megtartották a disznóvágást és 17-én a húshagyó bált.
Székely taggyűlés és választás
A Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége január 4-én tartotta tisztújító közgyűlését Hőgyészen. A szentmise után a hármas kopjafánál emlékeztek meg és koszorúztak a Madéfalvi veszedelem 251. évfordulója alkalmából.
Mádéfalvi veszedelem emlékezete
A Bátaszéki Székelyek Baráti Köre meghívására, professzor dr. Andrásfalvy Bertalan etnográfus Madéfalva emlékezete című előadását hallgathatták meg az érdeklődők november 3-án, a Polgármesteri Hivatalban.
Székely Kórus Szlovákiában
„A Bukovinai Találkozások” Nemzetközi Folklórfesztivál ez évi utolsó állomása a szlovákiai Turcianske Teplice (Stubnyafürdő) volt augusztus 22 és 24 között. A hatezer lakosú fürdőváros 520 méter magasan helyezkedik el a Tátra lábánál. 42 C fokos termál vizét már a XIII. századtól gyógyászati és felfrissülési célokra használják.
Bukovinai találkozások
A nyár nemcsak a kirándulás, nyaralás, fürdés, hanem a fesztiválok ideje is. Aki augusztus elején a Bukovinai Fesztivált választotta, jó döntést hozott. Augusztus 1-3 között került megrendezésre Bonyhádon, a XXV. Bukovinai Találkozások Nemzetközi Folklórfesztivál.
Falunapok Ditróban
Június 27-29 között tartották a 14. Ditrói Falunapokat testvértelepülésünkön. A falunapot évek óta összevonják a templom búcsújával. Bátaszékről 6 fő utazott a falunapi rendezvényekre Treszner József tűzoltóparancsnok vezetésével.
Csíksomlyói pünkösdi búcsú
Róma után a legszentebb hely Csíksomlyó - vallják a székelyek és a gyimesi csángók. Életük legszebb álma az, hogy legalább háromszor nyerjenek búcsút Csíksomlyón.