Ma 2018. november 21, szerda Olivér napja van.
Ezen a napon történt: 1896. november 21., Elhunyt Magyarevics Jeremiás, bátaszéki születésű ortodox pap, a görög keleti szerb egyház budai püspöke, a grabováci kolostor archimandritája. Hamvait a szentendrei szerb templomban helyezték örök nyugalomra.
MENÜ

BLOGOK

Gondolatok

Lesz szó kultúráról, sportról, közéletről... Mindezt egy nagyon bensőséges, szubjektív tolmácsolás keretében!

Mit ér az ember, ha kosaras, avagy a kosaras is ember
Hát elkezdődik végre! 18 év után ismét Európa-bajnokságon szerepel a magyar férfi kosárlabda válogatott! EB meccset pedig legutóbb 48 éve nyertünk, de most ezt a szörnyen hosszú időszakot is lezárhatjuk, a házigazda románok, esetleg a meggyengült csehek ellen is jó eséllyel léphetünk parkettre!
Idősek és a közúti közlekedés
Érdekes jelenetnek voltam szemtanúja Szekszárdon. Egy rendőrautó próbált megállásra bírni egy előtte szép nyugodtan, lassan haladó gépjárművet. Ez azonban meglehetősen nehezen sikerült, már minden lehetséges hang -és fényjelzést bevetett, a másik pedig csak haladt rendületlenül tovább a maga útján.
Október 6-ai gondolatok
2016. október 6. van. Hajnali fél 6. Már fürödtem, megborotválkoztam, most pedig békésen reggelizem és kávézom. 167 évvel ezelőtt Aradon ezekben a percekben vezettek a vesztőhelyre négy honvédtábornokot, Kiss Ernőt, Schweidel Józsefet, Lázár Vilmost és Dessewffy Arisztidet. Mire végzek a falatozással, ők vérbe fagyva, holtan fekszenek.
Frappánsnak tűnő nemzetvesztők
Mindig egyfajta nemzeti sorstragédiaként éltem meg, ha gyönyörű és hatalmas nemzeti ünnepeink, jubileumaink (pl. Mátyás emlékév, az 1956-os forradalom 50 éves évfordulója, de mindenekelőtt a Honfoglalás Millecentenáriuma) olyan országvezetés regnálásának idejére estek, amely nem éppen túlfűtött hazafiságáról volt elhíresült.
Nagyapám
..emlékek...
Költészet napjára
Lehet, hogy öregszem? Vagy komolyodok?
A katolikus egyházról
Teljes erővel folyik a támadás a katolikus egyház ellen, dől a mocsok rá hírekből, véleményműsorokból, filmekből, könyvekből, újságokból, de még a történelem tankönyvek is teljes (negatív) elfogultsággal írnak róla.
Nagypéntek nélkül nincs feltámadás
Szörnyű dolog, és életünk elsivárosodásának legjobb jelzője, hogy nem tudunk már ünnepelni. Egyszerűen nem tudjuk, hogyan kell…
A Seuso-kincsről és a választásról
Csak egyszer ne lenne ennyire kiszámítható az emberi sötétség és beszűkültség. De sajnos nem változik semmi, most is az történik, amit előre sejteni lehetett…
Egy egész nemzet bűnössé tételéről
Adott egy gazdag múltú, gyönyörű szép ország. Természetesen lakói is vannak Ez a nép híresen toleráns, elfogadó más népekkel szemben. Hiszen lássuk csak: már a XII. században biztonságban és békében élnek itt zsidók, ami nem mondható el Európa sok hatalmas, kulturált civilizációjáról.
A léleképítő
106 éve született, 16 éve hunyt el az írófejedelem.
A kosárlabdáról… (2.)
…és a fociról. Rengetegszer tapasztaltam, hogy különféle sportágak rajongói versengenek egymással, melyikük kedvence a többet érő sport. Hatványozottan igaz ez a labdajátékokra, azon belül is a kosárlabda és a labdarúgás ellentétére.
A demokráciáról...
Bevallom, soha nem tartottam semmire az úgynevezett demokráciát, sőt talán a legkártékonyabb rendszernek gondolom a történelem során.
A kosárlabdáról… (1.)
Az utóbbi időben igyekeztem a helyiek figyelmét ráirányítani bátaszéki kosárlabda-életre. Hiányoltam a róluk szóló híreket, de nem láttam sehol, így végül én írtam meg azokat. De miért hiányzott számomra? Miért PONT a kosárlabda?
A segítségnyújtásról és a háláról…
Volt egyszer egy falu. Élt ebben a faluban egy ember, akinek gyönyörűszép, hatalmas háza volt.
155 éve született Prohászka Ottokár
Csak művelt népek lesznek nemzetekké. A műveltség tehát közcél, hogy közkincs legyen. Az a nép van emelkedőben, mely belátja, hogy a műveltség hatalom, s mely kér belőle. A harc a hatalomért tulajdonképpen harc a műveltségért.
Ameddig azok döntik, mi ültetjük addig a fenyőt
Soha nem feledem el 2005. augusztus 10-ét, amikor öcsémmel hazatérve a Magyar Szigetről, első dolgunk az volt, hogy a frissen vásárolt cd-csomagból előkeressük egy szélsebesen feltörő zenekar lemezét.
Egle Karcsi bácsi megtért Teremtőjéhez
Mint az elektromos sokkoló ütése, úgy ért minket a váratlan hír: Egle Karcsi bácsi meghalt.