Ma 2018. december 10, hétfõ Judit napja van.
Ezen a napon történt:
Görcs Péter tollából
2018-12-05

2018 összegzése

Amikor indítottam ezt a blogot, azzal a szándékkal tettem, hogy a szépre, jóra felhívjam a figyelmet, és ezen információk alapján jobbá váljunk.

Óvjunk, védjük értékeinket, és tegyük szebbé környezetünket, mert így élni, lakni sokkal örömtelibb lenne ebben a városban.

Nem csak a pénz az, ami előre viszi a dolgokat, hanem a ráfigyelő szeretet. Nos hát, fogjuk a gépünket, és összegezzük a lassan múlttá váló 2018-as évet.

1. kép

Épített környezet. Esendőek vagyunk, de talán a puha földre esni mégis jobb lenne esni, mint a betonteknőbe. Betölti a korlát a funkciót?

2. kép

Vajon a hídon a felezőépítmény hiányosságainkat pótolja, hogy át tudjunk a hídon haladni, vagy csak növeli a balesetveszélyt?

3. kép

Nem hiányoznak a fák, ha már a felmelegedés korát éljünk?

4-5. kép

A gyom nem lett virág, de igénytelenséget takar. És sehol a felelős. Így volt ez tervezve?

6-7. kép

Bátaszék tábla nem volt az özönvíz áldozata, de a rétegelt lemez szépen megy szét.

8-9. kép

Géza király kezéből kitörték a kardot, ami bronz helyett rézlemezből készült, bronz áron.

10-11. kép

Betlehemek – előbb egy kis kitekintés

Ezeket az alakokat is népi iparművészek alkották. Szívükből készítették, nem akartak semmiféle stílusnak megfelelni. Tudták, hogy a kevesebb, néha több. Tudják, a sima, egyszerű felület sokkal monumentálisabba az izzadtságszagú, művészieskedő, de szakmaisággal nem bíró faragásnál. És ha adott a talentum, még lehet a felületeket is ízlésesen díszíteni.

12-18.kép

Nem tudom, a mi betlehemünket ki, mennyiért, kinek a felkérésére készítette. De nézvén az „alkotást”, erre nem lehet büszke senki sem.

 

Így együtt, a felsorolt problémák bemutatják azt a szemléletmódot, amit a közösség vezetése képvisel. Nem értem el a kitűzött célomat sajnos, biztos az én hibám. Viszont a vélemények, amit a lakosság és az idegenek fogalmaznak meg Bátaszékről, sokkal fájóbb.

Áldott, Békés ünnepeket, Boldog Karácsonyt, és Új Évet kívánok minden Tisztelt, Kedves Olvasómnak.