Ma 2018. december 10, hétfõ Judit napja van.
Ezen a napon történt:
Görcs Péter tollából
2018-11-21

A csend és a kitartás művészete

Simon László természetfotós

A reggeli ködök megjelenésével, a karácsony közeledtével elcsendesedésre vágytam. És egyszer csak összesodort a szél egy művésszel, akinek alkotásai mindezen érzéseimet tökéletesen kifejezték. Nyugalom, boldogság járja át az ember lelkét fotói láttán. Aki végigtekint ezeken az alkotásokon, érzi azt a szuggesztív gyönyörűséget, amit a természet áraszt magából, legyen az egy fenséges szarvasbika, vagy egy apró rókakölyök.

VIDEÓ – Bika a ködben

 

Következő alkotónk is településünkön élő, de szerénysége miatt kevesek által ismert fotós.

1978-ban Szekszárdon született, 1985-ig Őcsényben lakott, majd Bátaszéken. 20 éve kőműves-burkolóként keresi kenyerét. Akvarisztikában kezdte művészeti tevékenységét, több versenyen is szerepelt velük. Ez a tevékenység igényelte, hogy a készített akváriumokat megfelelő módon befotózza, így tett lépéseket a fotózás irányába. Részt vett Baján egy fotótanfolyamon, ahol az épületek, utcák, természet témák közül választotta a természetet. Hálás Molnár Attila fotósnak, aki bevezetette a fotózás rejtelmeibe. Egy egészen más látványvilág nyílt számára géppel a kezében. Bár „csak” hobbyként űzi, a munka utáni fáradtságot oldja a világ zajától eltávolodva a természetjárással, állandó társával - egy Canon 6D típusú gép nagylátó és teleobjektívval – kiemelkedő alkotásokat hoz létre.

Felvételeit védett és fokozottan védett természeti területen végzi, mert sokkal több gyönyörűségre bukkanhat az ember a turistaútvonalakon kívül. Szüksége volt engedélyekre, és sok-sok emberi kapcsolatnak és utánajárásnak hála, teljesen hivatalosan áldozhatja lopott pihenőidejét, hajnalait, napnyugtáit szeretett hobbijának. Napi telefonkapcsolat által jelzi fotózási szándékát a hivatalos szervek képviselőinek - így értesül az esetleges vadászatokról, keltési tilalomról, illetve így tudják az ő mozgását is figyelemmel kísérni. A kapcsolattartás, egymás elismerése és segítése mindig értékőrző és előremutató: összehangolt munka révén értesülhettek a természetvédők az általa fényképezett ritka állat, a vadmacska megjelenési helyéről. Sok természetfotós munkáját figyeli, ápolja a kapcsolatokat, és egy-egy elejtett mondatból, ötletből is sokat lehet tanulni, inspirálódni. A legjobb tapasztalatszerzés a gyakorlat, és az ismeretek kicserélése. Képei megjelentek National Geographic oldalán, és alábbi képét „A nap képének” is választották, illetve a természetet ismertető erdészeti turisztikai anyagokban is.

2018. november 10. Átkelés a síneken

Minden anyagi támogatás nélkül végzi tevékenységét. Egy esetleges kiállítás akadálya is csak a képek nyomtatásának, kiállításra alkalmas formátumban való megjelenítésének magas költsége, amit nem tud megfizetni.

Egy újabb tehetség, aki méltó a segítségre és szintén a település hírnevét öregbítené. Jó lenne, ha értő fülekre találnának ezen célok.

A Tisztelt Olvasó is tekintse meg a fotókat és biztosan tudom, hogy el fogja nyerni tetszését.

Simon László Photography