Ma 2018. november 18, vasárnap Jenõ napja van.
Ezen a napon történt:
Görcs Péter tollából
2018-11-02

Meseország Királynéja

Hermesz Anikó keramikus

Alternatív értéktárunk második bemutatásra kerülő tagja szintén Bátaszéken élő és alkotó művész. 2011-től indította vállalkozását. Most 2018-at írunk, és egy végtelenül sokat fejlődő alkotót láthatunk munkái tükrében. Mészáros Gábornál (Mészy) kezdte tanulmányait a Bajai Művészeti Szakközépiskolában, majd a Nyugat Magyarországi Egyetemen Sopronban Designer szakon végzett. Ő is az az alkotó, akinek eszközhasználatáról - ha munkája közben figyeljük –rögtön lerí, hogy magas szintűen képzett. Megemlítette, mint fontos kiindulási tényezőt Bátki Erika tanárnőt, aki az indíttatását biztosította. Felsőoktatási tanulmányai alatt szakmai fejlődését a Kecskeméti Kerámia Stúdió segítette. Készülvén a látogatásra, munkáit már részben ismertem, odaérve mégis meglepő kép fogadott. Nem foglal központi helyet a korong a műhelyben, nem érzem az agyag szagát, csak a kemence melege sejteti tevékenységét. Nem a megszokott sárga-szürke agyag jelenti a kiindulási pontot, hanem samott szemcsékkel dúsított kaolin tartalmú fehér agyag. Könnyebben mintázható, kevésbé törik, de magasabb kiégetési hőt igényel, nagyjából 1100°C körülit. Miután keveset korongozik, ezért kisebb tárgyait lapnyújtással és öntéssel állítja elő, nem forgástestekből indul ki, mint Kovács Margit néni vagy más keramikusok.

A kisebb öntött vagy préselt tárgyakat az általa készített formákból nyeri. A mintadarabra épít egy gipsz burkolatot, ez a tárgyat körülfogó negatív. A tárgy összetettségéből eredően lehet több darabból is illesztett öntőforma. A gipszbe öntött kaolin a gipsz szívó hatására a felesleges anyag leöntése után adja a formát. Legtöbb munkáját forma nélkül készíti, így teljesen egyedi alkotások születnek. Száradás után következik az első égetés (zsengélés), majd különböző mázakkal látnak el. A magasabb hőmérséklet jobb minőséget nyújt, a mázak egymáshoz való viszonya adja a színek végtelen gazdagságát.

A csodálatos színvilágban megőrzi az egyensúlyt, így nem lesz hivalkodó és giccses az alkotása. Nem gyárt szériákat, csak felkérésre és önmaga gyönyörűségére dolgozik. Megrendelés után a már elkészített, megtekintett tárgyak újragondolásával, változtatásokkal születhet az új mű. Elmondása szerint a felkéréskor, ha másképp látja a megrendelő a végeredményt, különböző látásmódból, szakmai indoklással próbálja harmóniába hozni a kért kerámiát.

Keze melegével, apró kis eszközeivel, gyúrja, ragasztja, mintázza az alkotó elemeket. Minden kis darab az ő egyéniségét sugározza. A bohóc harmonikájának redője, hajának tincsei, anatómiailag tökéletes alakja és a színek egyensúlya egészen csodálatos. Kívánom mindenkinek, hogy egy-egy alkotást a kezébe tartva élje át újra gyermekkora emlékeit. Mindig van, amit észrevehetsz, amire rácsodálkozhatsz az aprólékos, tökéletes tárgyakban.

Világtól majdnem elzárkózva él, így alkotásait tehetségéhez képest kevesen ismerik. De ha szükséged van egy búfelejtő kiscsodára, ajtaja mindenki előtt nyitva áll.

Jó lenne látni alkotásait óvodákban, iskolákban, köztereken, falakon, hiszen alkotásai fagytűrőek. Így szürke világunk, városunk is szebb, vonzóbb lehetne, sőt hírét, hírünket is öregbíthetné általuk. Legyünk büszkék alkotásaira, hiszen köztünk él, látásmódja, művei tegyék szebbé napjainkat itt, Bátaszéken.

„Fent a felhő szélén
egy angyal mindent lát,
hogy a világot a Földön, 
gyerekek rajzolják.

Kicsiny, hegyezetlen,
színes ceruzák.”

(Kormorán)