Ma 2018. december 10, hétfõ Judit napja van.
Ezen a napon történt:
Busáné Jordán Judit tollából
2018-10-04

Olvasást fejlesztő játék elsősöknek és már olvasni tudóknak

A játék onnan gyökerezik, hogy azon törtem a fejem, hogyan tudnék olyan társasjátékot kitalálni, amit egyszerre élvezhet, az ki már tud olvasni, s az is ki még csak a hangleválasztásban bontogatja szárnyait.

Így született meg ez a széles határokat megmozgató, eddig még csupán névtelenül, de jól működő társas.
 
A játéktábla elkészítéséhez a Gyöngybetűk című munkafüzet hívókép mellékletét használtam fel. Néhány betűt, melyeknek hangoztatása most még inkább zavaró lenne, illetve ritkábban használatos a magyar nyelvben, inkább kihagytam (y, x, w, dz, dzs) . A hívóképeket összekötő kék vonal mutatja az útirányt a kis játékosoknak.
 
A játékszabály roppant egyszerű, ahányat dob a gyerkőc annyit lép előre a kék nyilakkal jelzett úton. Kimondja az ott látható kép nevét, szótagolja, s leválasztja az első hangot.
Ha azonban nem képre, hanem a táblán sorakozó színes négyzet valamelyikére lép, akkor húzhat egy sárga kártyát. No, azt az olvasni tudók olvashatnak fel hangosan. Itt jön a meglepetés, mert ezek a kártyák vagy szerencsésen előre visznek majd, vagy hátrálni kell néhány lépést visszafelé a start irányába.
 
A sárga kártyák az olvasás gyakorlásán túl nevelési célzattal készültek, vagyis a pozitív cselekvési formákat megerősítik, de a negatívat visszalépésekkel teszik negatívvá. Azt hiszem ezekre a rejtett nevelési pontokra egyre inkább szükség van.
Pl: Sokat, és türelmesen jelentkeztél, ezért megérdemled, hogy még ötöt lépj előre.
Nem készültél a témazáró dolgozatra, a szerencsére bíztad hányast kapsz. Ez nem volt szép! Dobj még egyszer, s lépj vissza annyit, amennyit dobtál!
A kártyákon természetesen szótagolt szöveg segíti a kis okosodókat a pontos, értelmező olvasásban. Játék közben pedig alig várják az újabb kártyát, melyek mintha teljesen róluk szólnának. Ráismernek magukra, vagy osztálytársaikra, olykor nagyokat nevetve.
A kártyákat vidám színes lapra nyomtassátok! Én lamináltan is, hogy sokáig örülhessünk a játéknak.
 
További lehetőségek
A társasban még rengeteg további lehetőség rejlik, hiszen a képek nevét lehet hangoztatni, szótagolni, hangok számát és helyét megállapítani.
Sárga kártyacsomagot pedig lecserélhetjük az aktuálisan éppen gyakorlandóra, ami lehet téri orientáció, német szavak, vagy akár szorzótábla, csak a fantáziánk szabhat határokat.
Játsszatok együtt boldogan!