Ma 2018. november 17, szombat Hortenzia, Gergõ napja van.
Ezen a napon történt:
Görcs Péter tollából
2018-09-13

Egy másfajta értéktár 1.

Mottó: „Mi az ízlés? Az elfogadott ízlést jelenti, ha egy dolog elég sokáig ismétlődik, ízléssé válik. A munka elvégzésével önmagáért való dologgá lesz és az is marad.” /Marcell Duchamp/

Egy új sorozat ötlete merült fel bennem, az emberekkel beszélgetve, a várost járva. Remélem, a közízlést kicsit befolyásolja, ha több rejtett értékről is tudomást szerez, nem csak a mainstream média által bemutatottak lesznek azok, melyek a közízlés tetszését vagy nem tetszését elnyerik.

A naiv művészet nem másolása mások alkotásainak, hanem az önálló élmény megjelenítése.” /Dudás Juló – népművészeti alkotások gyűjteménye/

 

Tisztelt Olvasó!

Az itt látható alkotás Bátaszéken, Bátaszékért készült. Sokakban merül fel a kérdés, ki csinálta, és hol látható? Köszönet a Bátgrill vezetésének, mert egy bátaszéki alkotó kapott tőlük megbízást, és bemutatkozási lehetőséget.

A megoldás: Duba Károly üvegművész EU üvegszobra.

 

Az üveg

 

Az üveg olvasztott állapotból átmenet nélkül szilárduló szilikát. Alapanyaga szilícium, oxigén, nátrium, kálium, kalcium, ólom, magnézium, bárium. A technikát Kr.e I. sz-ban Szíriában fejlesztették ki, az első emlékek viszont korábbiak, üveges máz kő, és égetett alapú gyöngyök Kr.e. 3500-3000-ból.

Magyarországon 1450 körül az ismert bányavárosokban főúri és földesúri üzemekben az ezüst és arany szétválasztásához szükséges királyvíz tárolására kialakított edényhez használtak üveget. A XVIII. sz.-ban Óbányán, Kisújbányán, Pusztabányán voltak üvegesek, ám dr. Valter Ilona ásatásai során XII. sz-i üveghutát talált és tárt fel. Az üveg készítése során hutákban, homok, mész, és a bükkfa elégetése során keletkező hamuzsír volt, ezeket az anyagokat mosás, ülepítés után temperáló kemencében előmelegítették, és adalékok révén tisztították, majd az égetőgödörben (hutában) 1400 fokon olvasztották. A maga hőmérséklet miatt kővel bélelték a gödröt. Így volt ez Pásztón, a leletek alapján. Az olvasztott üveg hűtőgödörbe kerül, és 500-600 fokon a feszültségmentesség miatt fokozatosan lehűtik.

 

Innen indultunk, és most e térplasztika bemutatása során mutatom be a fejlődést.

 

A plasztika két egységből áll: az alsó posztamens 6 mm-es hajlított üvegből kialakított, és a csillagos zászlót tartalmazza, a két ovális 8-as üveg közé rögzítve. A díszítés alacsony, 600 fokon, olvasztással ráégetett anyag, amely nem roncsolja a felhordott üvegre vitt felületet, a só-szerű üvegszármazékból készült máz mintázása során. A zászló és a csillagok elektromos muffola kemencében lettek kiégetve, így az üveg magába fogadja az üvegzúzalékból készült rajzolatot. Ezen a felületen áll a kakas. A kakas, tiffany üvegezéssel készült, egyedi, kézi öntésű üvegekből.

A technika és az alkotás bemutatása után legyen szó az alkotóról is. Azért választottam ezt a sorrendet, hogy az olvasó is érzékelje, a szakmai tudás meglétét, és ennek fényében az alkotást. Az alkotó, Duba Károly 1963-ban született Szekszárdon, 27 éve él Bátaszéken. 25 év szakmai tudásával tarsolyában, amit könyvekből, tapasztalatokból, és kísérletező kedvéből szerzett. Nem a főiskolai pedigré, hanem alkotásai minősítik.

 

Referenciamunkái:

Sióagárd templomüvegei, Ólomüveg díszítésű üvegalkotásai egyedi megbízatások alapján, Remete Kápolna Szekszárd, és az alábbi képek.

Talán ha most megismerik, látják mások is jelenlegi profilját az edzett üveg felhasználásával kapcsolatban, itt, helyben is megnyílnak a lehetőségek számára bátaszékiként, Bátaszéken munkát kapni.

Támogassuk tehát saját értékeinket!

Hamarosan szeretném folytatni e sorozatot hasonló értékek ismertetésével és bemutatásával.