Ma 2018. november 18, vasárnap Jenõ napja van.
Ezen a napon történt:
Fekete Dávid tollából
2018-09-05

Tömegközlekedés

Amíg a léc ennyire alacsonyan van, megerőltetni sem kell magukat, hogy átugorják.

A késés általánosan elfogadott és gyakorolt eszköz a magyar – és minden bizonnyal más országokéban is – tömegközlekedésben. Mindenki tudja, és elfogadja, sőt, kalkulál vele. Mindez azonban nem jogosít fel senkit arra az álságos képmutatásra, amit mind a MÁV, mind a Volán művelnek.

 

Immáron több mint egy hónapot jártam a reggeli busszal, ami a menetrend szerint 8:15-re a szekszárdi gimnáziumnál van. És immáron elmondhatom, hogy egyetlen egy alkalommal sem szálltam még le róla 8:15-kor. Ami nem baj, ha nem hazudná azt a közlekedési társaság, hogy márpedig addigra beérek. Ne kelljen már számolni azzal, hogy nem is 15-re, hanem 25-re ér be a járat. Saját kútfőből! Nagyon egyszerű a megoldás: javítsák a menetidőt, és senkinek egy rossz szava sem lehet. De azáltal, hogy hazudnak, átvernek, és a vidéki kupecek, valamint a piramis-cégek módszereit használják, gyakorta kiváltják az elfojtott indulatok felszínre törését. 

 

Áprilisban jött ki egy felmérés, miszerint a 2017-es évben a vonatok körülbelül 3,5 évet késtek. Összesen. Az országban, és a hat(!) perc alatti késéseket nem számolták. Buszokról én nem olvastam ilyet, de bizonyos – már csak ebből, és még pár, az évek alatt leutazott órákból kiindulvást –, hogy nem különb a helyzet.

 

Amikor – helyközi – buszt választok, nem az az elsődleges szempont, hogy hány percet utazom, hanem az, hogy mikorra érek be. Ha azt írták/írnák a reggeli járat tulajdonságaiba, hogy öt-tíz perccel hosszabb menetidővel közlekedik, akkor is azt venném igénybe. És hazafelé, délután, este sem érdekel, hogy 25 vagy 31 percet töltök el utazással. A lényeg, hogy miután leszállok, ne kelljen bosszankodnom, hogy átvertek.