Ma 2018. november 18, vasárnap Jenõ napja van.
Ezen a napon történt:
Görcs Péter tollából
2018-07-06

Objektív 4 - Ez Bátaszék?!

Nagy betűk hirdetik a templom előtt felállított transzparensen. Idáig is tudtam, hogy, otthon tájak és kultúrák találkozásában, hogy jeles épületek és emberek alkotják a települést. De úgy látszik, ez nem elég, hogy biztosak legyünk, hogy itt élünk, és ez valóban Bátaszék.

Az óriásbetűk oldalán két tábla: ez és ez készítette, és kérte, hogy posztold - azt az időtálló csodát, ami az első esőig tart. Rétegelt és így kezelt anyag ennyit bír ki. Lézertechnikával készült, és úgy látom, csak a fa tulajdonságait nem ismeri az alkotó – más a kültéri igénye, mint a beltéri ajándéktárgyaké... Sietni kell hát a posztolással…

 

De itt található a természet legrosszabb arcát mutató nemesített gyomhalmaz is. Hogy miért kellett ehhez a gyönyörű, színes rózsasort kivágni, méltatlanul egy szemétkupacként összehordani…rejtély. Biztos pályázati pénzből készült. Egy előnye azért van: hogy nem színes - így tökéletesen beleolvad a környezetébe. Illeszkedik a feketedő II. Géza rézszobrához, a világ csodáját képező oxidálódó aranykoronával. A valódi értéket képviselő, magára hagyott, erodálódó, málló Szentháromság-szoborhoz.

 

Szomorúságomat enyhíti a templomkerítésen belül megpillantott üde színfolt, a szemet gyönyörködtető templomkert. Ez csak szeretettel készült, reklámszöveg nélkül…köszönet az alkotóknak.

 

Ja, és még egy érték. Ezt nem kell posztolni, de talán tovább áll, mint a város neve.

Az emberi önzés, pusztítás hegyeket mozgat. Itt is ez történt. Az Orbán kápolna alól eldózerolt föld okán a kápolna a földdel együtt suvad és reped szét.

 

Büszkék vagyunk, védjük értékeinket? Ide is kéne egy tábla, hogy tudjuk, ez is Bátaszék…?

Jó, hogy alapítóinkhoz nem jut már el a posztolás, zavarván örök nyugalmukat.