Ma 2018. november 17, szombat Hortenzia, Gergõ napja van.
Ezen a napon történt:
Busáné Jordán Judit tollából
2018-03-26

Gondolkodás és figyelem

Erre a két területre fókuszáltam, amikor ezt a feladatlapot készítettem. Ezzel kapcsolatban több csapdát is elhelyeztem, melyek a cseppet elmélázót könnyen tévútra terelhetik. No, nem gonoszságból, éppen ellenkezőleg, a figyelem ébrentartása céljából!

Akkor lássuk csak, a feladatok tulajdonképpen a kiejtéstől eltérő helyesírású szavakra fókuszálnak. Az első feladatban pont az ilyen becsapós szavakra kell vadászni. Igen ám, de a kakukktojásokat soronként kell keresni, a táblázatos szerkesztés viszont oszlopot sugall. Ez az a pillanat, amikor nem engedhetünk a vizuális csábításnak! Gondolkodni kell és hinni az elme erejében!
Aztán leselkedik a következő csapda, mert nem a sárgán kiemelt rossz helyesírású szavakat kell betűrendbe szedni, hanem a szerényen meghúzódó fehér cellában lakókat.
Harmadszorra a rejtvényhálóban kell megtalálni a szavak helyét. Igen, de melyiket? Mindnek nem találnak helyet csibészkéink. Vajon melyek maradnak ki?
S a negyedik csapda, hogy a táblázatban nagybetűsre kell változtatni a két lakás nélkül maradt szót! Könnyű ezt elfeledni a rejtvényfejtés hevében!
 
Mit is csináltunk?
 
-          Kiejtéstől eltérő szavak helyesírását gyakoroltuk.
-          Betűrendet ismételtünk.
-          Figyelmet fejlesztettünk.
-          Logikát élesítettünk.
-          Gondolkodásra ösztönöztünk.
 
Mi lett a végeredmény?
 
BOLDOG gyerkőc, hiszen csak egy rejtvényt fejtett meg a kedvenc rajzfilmjével a főszerepben!
 
Ezt nevezem én mindennapi CSODÁnak!
 
Persze, aki az OKOSÍTÓ szó-ta-go-ló után fog bele másodikban, annak ez már semmiség!
 
 
 
 
A juditsuliban több hasonló feladatot találhattok!