Ma 2018. október 17, szerda Hedvig napja van.
Ezen a napon történt:
Busáné Jordán Judit tollából
2018-03-13

Nemzetünk a szívünkben

Ilyenkor nemzeti ünnepünk küszöbén, jó lenne újra átélni és átadni azt a pátoszos hazaszeretet, mely a márciusi ifjak lelkében dübörgött 1848-ban. Petőfi Nemzeti dala még ma is felkorbácsolja az érzelmeket, de ez még kevés ahhoz, hogy kis zsiványaink lelke is ünneplőbe öltözzön.

A legjobb, ha közösen készülünk velük, együtt szavalunk, beszélgetünk, zenét hallgatunk, képeket nézegetünk, s közben felidézzük az egyik legmagasztosabb pillanatot, amikor a Nemzeti Múzeum előtt, legelőször, dübörgő éljenzés közepette, elhangzott magyarságunk egyik legszebb „dala”, a Nemzeti dal.  
Akkor hát rajta, irány, repüljünk vissza az időben, s készítsünk pillanatfelvételt a korhű öltözékben harsányan ünneplő tömegről, örökítsük meg a pillanat elképesztő varázsát!
Ez újra a legjobb alkalom arra, hogy csapatokban, együtt alkotva, valami csodálatosat hozzunk létre. Az elképzelés tehát az ünneplő tömeg megörökítése, melyhez a választott feladatuk, inspirációjuk alapján, csapatokba rendeződhetnek a gyerkőcök.
 
A pillanatkép részfeladatai:
 
1.       Nemzeti Múzeum épülete, melyet egy kép alapján képesek önállóan stilizálva megalkotni.
2.       ünneplő hölgyek
3.       ünneplő urak
4.       huszárok
5.       nemzeti színű zászlók
6.       Petőfi és Kossuth
7.       nemzeti színű pillangók
 
A Nemzeti Múzeum kivételével a többi elem előre nyomtatott kartonok, vagy alaklemezek alapján készülhet el.  Ha mindent kiszíneztek és kivágtak a lurkók, kezdődhet a nagy kép összerendezése, a szintézis.  Ez a legboldogabb pillanat, mert a gyerkőcök ilyenkor érzik meg, hogy ehhez a csodálatos nagy egészhez mi mindent adtak ők egyenként hozzá, hogy részesei a csapatnak, s az ő munkájuk nélkül nem jöhetett volna létre ez a csoda.
 
Megérzik az együvé tartozást, s büszkék saját kis alkotásukra a nagy egészből, s reményeim szerint arra is, hogy bátor lelkű magyarok sarjai!
 
Mi már ünneplőben várjuk az ünnepet!
 
 
(A képek forrása: http://www.atliga.eoldal.hu , melyeket szétvágtam és megfelelő méretűre nagyítottam a további felhasználás érdekében.)