Ma 2018. október 17, szerda Hedvig napja van.
Ezen a napon történt:
Busáné Jordán Judit tollából
2018-03-05

Miért jó közösen regényt olvasni?

A közös olvasás közösséget kovácsol. Közösen olvasni egy könyvet, azt jelenti, valami titok összeköt minket. A titok, pedig mindig varázslatos, olyan valami, ami minden gyerkőc fantáziáját megmozgatja. Közösen olvasni egy könyvet, pont annyit jelent, hogy van egy közös titkunk.

Hétről-hétre folytatni, várni az újabb fejleményeket, titkos kalandokat, néha elmélázni az olvasottakon, latolgatni a folytatást, olyan közös kis „beszélgetésmag”, amit érdemes nevelgetni.
No persze, ehhez meg kell találni a megfelelő csáberővel bíró könyvet is. Én úgy tíz éve, akadtam rá Berg Judit, Rumini című regényére, amit azóta már többszöris bevetettem az olvasóvá nevelés  harcában. Bizton állíthatom, eddig még mindig nagy sikerrel. Ha az első komolyabb regény megérinti a lelkeket, akkor az olvasás szárnyakat kap! Ezért ajánlom ezt a fantasztikusan cselekményes és gazdag szókincsű könyvet!
Egyébként együtt olvasni egy regényt, nem más, mint együtt tanulni tanulni, vagyis ez a mozzanat kifejezetten TAN_TAN. Ha képesek kérdéseket feltenni az olvasottakkal kapcsolatban, vagy válaszolni ezekre, elmesélni tömören a fejezeteket, az nem más, mint tömörítés, azaz lényegkiemelés, tehát észrevétlen tanulunk tanulni!
Ez pedig a siker alapja. Aki megtanul tanulni, ismer tanulási technikákat és ebben gyakorlatot szerez, az sokkal sikeresebb lesz az iskolai tanulmányaiban!
Ha mindez még a közösséget és kapcsolatunkat is megerősíti, egyszerűen vétek kihagyni.
Szívesen kapcsolok barkácsmunkát is versekhez, regényekhez. Most az Orom sziget mellett a Sárkány szorosnál őrködő háromfejű garázda hüllő lépett elő a könyv lapjai közül.
A képek már magukért beszélnek. A sablonok segítségével ti is könnyedén varázsolhattok sárkányokat!
Próbáljátok ki mindkettőt!